Cégvilág

Sokba kerülhet a kánikula a vállalatoknak

A kánikula akár visszafordíthatatlan üzleti károkat is okozhat a vállalati IT rendszerben, a KKV-k ennek ellenére kevés figyelmet fordítanak az irodai szerverek megfelelő tárolására és hűtésére.

A nyár a számítógép hálózatokra is veszélyes: 27 Celsius foknál magasabb környezetben már csökkenhet a szerverek teljesítménye, a tartós hőség pedig visszafordíthatatlan üzleti károkat is okozhat a vállalati IT rendszerben – hívja fel a figyelmet a DoclerNet Hosting Kft. közleménye. A kockázatok ellenére a szakértők szerint jellemzően a kis- és középvállalati szektorban kevés figyelmet fordítanak az irodai szerverek megfelelő tárolására és hűtésére.

Forrás: AFP

Elemzések azt mutatják, hogy akár már 5 fokos tartós túlhevülés is komoly károkat okozhat az irodai szerverekben. Először csak lassuláshoz, majd az üzletmenet leállásához vezet mindez. Rossz esetben visszafordíthatatlan adatvesztést és a gépek komolyabb károsodását, forintosítható veszteséget okozhat.

Ha a hőség miatt leáll a vállalati szerver, akkor megáll az iroda működése, elérhetetlen lesz a weboldal, az email rendszer, a központi fájlok, esetenként még a számlázás is. Mindez azonnal forintosítható károkat jelent a cégvezetőknek. Szerencsés esetben minimális adatvesztéssel és a munkamegállás kellemetlenségével kell számolni, de az is előfordulhat, hogy a hőség miatt a túlhevülő szerverek visszafordíthatatlanul károsodnak

– foglalja össze Fodor Zoltán, a DoclerNet Hosting Kft. vezető rendszergazdája.

A hőség okozta károk elkerülése érdekében gondoskodni kell a szerverek megfelelő hűtéséről. Azonban a tartósan és egyenletesen alacsony hőmérséklet biztosítása nem feltétlenül egyszerű és nem is olcsó feladat.

Ha egy cégvezető nem szeretne jelentős költségeket vállalni a hűtés kialakításához az lehet a legköltséghatékonyabb megoldás, ha korszerű adatközpontban helyezi el a vállalati szervert. Ennél még hatékonyabb, ha a szervert kibérli az adatközpontban, vagy előfizet egy virtuális szerver szolgáltatásra. Ez a megoldás azt is jelenti, hogy nem csupán a szerverek biztonságos elhelyezése, az állandó működése, meghibásodás esetén az azonnali csere biztosított, de ugyanígy a távoli elérés és az egyenletes hűtés is

– vázolta fel a cégek lehetőségeit Fodor Zoltán.

hőség szerver IT vállalati rendszer
Kapcsolódó cikkek