Cégvilág

Új vevők árasztják el a londoni ingatlanpiacot

Elvesztették vonzerejüket a London központjában lévő ingatlanok a nemzetközi befektetői közönség előtt.

Elvesztették vonzerejüket a London központjában lévő ingatlanok a nemzetközi befektetői közönség előtt az Európai Unióval való jövőbeni viszony bizonytalanságai miatt. Erre utalnak az eladási statisztikák: a London Central Portfolio adatai szerint az elmúlt egy évben mindössze 3406 adásvétel volt a térségben, amely 41 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

A piaci fejlemények nagyrészt az adózás jelentős emelkedésével hozhatók összefüggésbe, de szerepe lehet a visszaesésben annak is, hogy az európai befektetők – akik két éve még a második legnagyobb vevői voltak a térségnek – várakozó álláspontra helyezkedtek, részesedésük az adásvételekből a 2015-ös 24 százalékról 7 százalékra esett

– nyilatkozta a CNBC-nek Naomi Heaton, a cég vezérigazgatója. – Tény ugyanakkor az is, hogy ez utóbbi befektetői kör későbbi magatartását érdemben befolyásolja majd a tárgyalások kimenetele” – tette hozzá.

Forrás: AFP

A londoni ingatlanpiacon zajló eseményekről további beszédes adatként a CNBC összefoglalója kiemeli, hogy a LonRes szerint a 2017-ben piacra dobott lakások 58 százalékát levették az eladási listákról, és nem értékesítették őket. „Sok a bizonytalanság, feszült a geopolitikai helyzet, a piaci volatilitás meglehetősen alacsony. Egyelőre csak a forgalom visszaesése látszik egyértelműen” – mondta a hírtelevíziónak Matthew Riley, a Natixis Global Asset Management kutatási vezetője.

Vannak azonban ellentétes trendek is: az elmúlt időben nagymértékben megugrott az indiai befektetők aktivitása, akik az értékesebb londoni ingatlanok második legnagyobb vásárlóivá léptek elő, részesedésük – a megkötött üzletek számát alapul véve – a két évvel ezelőtti 5 százalékról 22 százalékra emelkedett. A dél-ázsiai országból érkező vevők átlagosan 1,77 millió fontot (2,30 millió dollárt) költöttek, ami alig haladja meg az 1,6 millió fontos (2,08 millió dolláros) piaci átlagot. Az érdeklődés megugrását támogatta az indiai törvények változása és a gyengébb font is. Az elmúlt időben liberalizálták az indiai devizaszabályokat, ami lehetővé tette a befektetők számára, hogy 2015-től több tőkét küldjenek az Egyesült Királyságba.

Ugyanakkor a magasabb hitelkamatok és az emelkedő árak Indiában megnehezítették az emberek ingatlanvásárlását saját hazájukban. Mindemellett pedig azok, akik amerikai dollárban fektetnek be, olcsóbban vásárolhatják meg az Egyesült Királyság valamely ingatlanát (a font esésével összefüggésben).

„Bár a Brexit-szavazás óta sok a bizonytalanság, London központja továbbra is vonzó maradt a nemzetközi befektetők számára. A térség ingatlanpiaca biztonságos menekülőeszköz a befektetőknek, köszönhetően a jogállamiságnak és a tulajdon megfelelő védelmének” – szögezte le Heaton.

vevők London ingatlan
Kapcsolódó cikkek