Cégvilág

Az összefogást erősítik

Jelentősen erősödött a gazdatársadalom érdekérvényesítő képessége – mondta a Világgazdaság megkeresésére Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Jelentősen erősödött a gazdatársadalom érdekérvényesítő képessége azt követően, hogy a kormány döntése nyomán új jogszabályi keretek között jöhetett létre az új agrárkamara – mondta a Világgazdaság megkeresésére Győrffy Balázs. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint a szervezet köztestületi formában való felállítása után az ágazat teljes vertikuma (a földművestől az élelmiszer-feldolgozón keresztül egészen a kereskedőig) egy szervezetbe került.

A szakmai egyeztetések így könnyebbé váltak, mint ahogy az agráriumban érdekelt felek érdekképviselete is hatékonyabb lett. A szervezet a kormányzatnak is erős partnerévé válhatott a jogszabályok megalkotása során, és kimagaslóan élt is a lehetőséggel. Az elnök a küldöttválasztás előtt álló kamara közelmúltbeli eredményei közé sorolta a gazdáknak egy közel 1000 milliárdos pályázati forrás megszerzésében segítő falugazdász-hálózat kialakítását és modernizálását, jelezve, hogy a hálózat munkatársai idén nyáron bérfejlesztésben részesültek.

Másik nagy sikerként említette a szaktanácsadói hálózat létrehozását. Ugyancsak a pozitívumok közé sorolta a szolgáltató központok kiépítését, valamint az őstermelői igazolványok ingyenessé tételét (ennek köszönhetően egymilliárd forint maradt az érintetteknél). A kiépítés alatt álló jégkármérséklő rendszert is megemlítette, amivel minden esztendőben a NAK éves tagdíjbevételének tízszerese, 50 milliárd forint termelési érték őrizhető meg. A hamarosan megvalósuló kedvezményes villamosenergia-beszerzést és a kamara megalakulása óta folyamatosan bekövetkező áfacsökkentést is a sikerek közé lehet sorolni – tette hozzá. Szintén jelentős fejleménynek nevezte, hogy az egyes fizetős kamarai szolgáltatások díjának egy része leírható lesz a kamarai tagsági díjból, így adott esetben akár ingyenes is lehet a kötelező kamarai tagság. A következő időszak fontos feladatai közé sorolta ugyanakkor az elöregedő gazdatársadalom „fiatalítását”, az öntözés fejlesztését és az osztatlan közös tulajdoni forma felülvizsgálatát.

Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya támogatásával

érdekérévényesítés NAK sikér
Kapcsolódó cikkek