Cégvilág

Bajban a magyar építőipar?

Komoly gondokra lehet számítani az építőiparban: idén váratlanul drágultak az építési anyagok, és sokba kerül a munkaerő és a háttérszolgáltatások megfizetése is – írja szombati cikkében a Magyar Nemzet.

Perek, jogviták sokaságára lehet számítani az építőiparban amiatt, hogy idén váratlanul nagy mértékben drágultak az építési anyagok, illetve egyre több pénzbe kerül a munkaerő és a háttérszolgáltatások megfizetése – írja a Magyar Nemzet. Hozzáteszik: a legtöbb vállalkozó 5-7 százalékos árnövekedéssel számolva alakította ki fix vállalási árait, ám eközben átlagosan 25 százalékos költségnövekedés következett be.

Ezt a kiadástöbbletet már nem képesek „lenyelni” a vállalkozások, a megbízók pedig nem szívesen fizetnek többet a kialkudott összegnél – mondta a lapnak Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke, aki úgy véli: a költségek emelkedése miatt kialakult gondok nagyszámú építőt és építtetőt érintenek.

A szakember szerint továbbra is nehezíti az építési iparág helyzetét a szakemberhiány, de megfelelő fejlesztésekkel, a munkafolyamatok gépesítésével, illetve a hatékonyság növelésével csökkenthetők a munkaerő-ellátottsági problémák.

Koji László hozzátette: az építési vállalkozóknak most megéri fejleszteni cégeiket, mert az iparág hosszabb távon is növekedésre számíthat. Ezt a rendelésállomány folyamatos bővülése is előre jelzi.

építőanyagok költségek építkezés rendelésállomány
Kapcsolódó cikkek