Cégvilág

Belépne a Budapesti Értéktőzsde kkv-piacára a Megakrán

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) hamarosan induló kkv-platformján szeretne debütálni a Megakrán Kft., néhány éven belül pedig egy IPO-t sem tartanak kizártnak – mondta lapunknak Vitkovics Péter, a cég szervezetfejlesztésért felelős igazgatósági tagja. Az elsősorban az észak-dunántúli régióban jelen lévő, móri központú cég is csatlakozott a BÉT ELITE programjához, amely nagy segítséget jelent a közel egy éve zajló átalakulási folyamatokhoz.

Milyen fejlődési szakaszban van a cég?

A Megakránnál 2016-ban indult el egy tudatos szervezetfejlesztés azzal a céllal, hogy a tulajdonos által vezetett kisvállalatból olyan középvállalattá váljon, amelyet valódi menedzsment irányít. Ennek részben az volt az oka, hogy Langmáhr Tamás alapító-tulajdonos hátrébb akart lépni a napi operatív munkától. Másrészt az elmúlt négy-öt évben olyan dinamikus volt a növekedés, amit egy személy már nem tudott kézben tartani. Ha nem lép szintet a társaság, akkor autonómiaválságba kerül, és megreked a fejlődés egy bizonyos fokán. El akartuk kerülni, hogy a vállalat a tulajdonos kiszolgáltatottjává váljon, és nélküle ne tudjon tovább növekedni.

Nehéz volt meghozni ezt a döntést?

A Megakrán tulajdonosa progresszívan gondolkodott, és felismerte, hogy már akadálya a további fejlődésnek. Azt akarta, hogy olyan emberek kerüljenek a vállalat élére, akik elősegítik a növekedést. Az ilyen vezetőket nehéz egyik napról a másikra kinevezni. Meg kell tanítani őket döntést hozni, felelősséget vállalni és stratégiai szinten gondolkodni. Az alapötlet az volt, hogy az operatív irányítás egy négyfős teamhez kerüljön. Ők részben megosztják a feladatokat, részben többféle tudást visznek bele a vállalat vezetésébe. Az elmúlt három évben hazai középvállalatoktól és hazánkban jelen lévő multiktól érkező munkatársak közül kinevezett vezetők belső képzési programját 2017 elején kezdtük el. Kimondottan vállalatspecifikus, menedzsmentkompetenciákat oktattunk egy tréningcég segítségével. Növekedésben lévő vállalatként kapcsolatba kerültünk a Budapesti Értéktőzsde ELITE programjával is, amelyhez április elején elsők között csatlakoztunk, mert a kétéves nemzetközi képzés kiegészíti a mi belső oktatásunkat.

Mi az ELITE program előnye a Megakrán Kft. számára?

Ez egy olyan program, ahol a részt vevő vállalatok felső vezetői business school jellegű képzésen vesznek részt, persze annál kevesebb tantárggyal. Összességében nem más, mint a modern vállalatvezetési módszertanok közül a legjobban működők egybefoglalva, továbbadva. Számunkra nagy előny, hogy olyan újfajta vezetésmódszertani szemléletet adnak, amely kizárólag a növekedést támogatja, itt minden arról szól. Egy modern közép- és nagyvállalat esetében a következő évtized húzóereje csakis a növekedés lehet. A válság után nem a túlélésre és a költségcsökkentésekre kell koncentrálni. Azt oktatják, hogyan lehet elérni és fenntartani a növekedést.

Minek veszik leginkább hasznát?

Megismerjük, melyek azok a stratégiák és eszközök, amelyek a folyamatos növekedést támogatják. Ez minden összetevőt felölel, a terjeszkedési stratégiától kezdve a külpiacokban való gondolkodásig. Ki tudjuk szemezgetni azokat az elemeket, amelyeket alkalmazni tudunk. A legfontosabb része az, hogy nagyon pozitív vállalatirányítási szemléletet ad. Inspirációt kapunk ahhoz, hogy ne kényszerből gondolkodjunk a növekedés kezelésén, hanem feltárva a lehetőségeket és a tartalékokat, előremenjünk.

Hogyan zajlik a képzés?

Az előadások kiscsoportos foglalkozások, egy-egy kurzuson nyolc-tíz cég vesz csak részt. Itt egy előadó vezette beszélgetés zajlik és teammunkában szimulációs feladatokat oldunk meg. Amikor nem helyszíni kurzus van, akkor e-learning módszerrel folyik tovább a munka a mentorok segítségével. Közösen oldunk meg elméleti és valós problémákat, nem száraz elméletet kapunk, hanem gyakorlatorientált módszereket, amelyeket alkalmazhatunk a cégünknél. Például a növekedési stratégia felvázolásakor elhangzott, hogy a cég különböző életszakaszaiban különböző termékekre van szükség. Egyből megnéztük a termékeinket és a szolgáltatásainkat. Cégünknél 90 százalékban megfelelőek voltak ezek, de természetesen a maradék 10 százalék rámutatott a hiányosságainkra is.

Melyek a cég fő tevékenységei?

A Megakrán egy ipari szolgáltató vállalat, elsősorban a termelőipar háttérszolgáltatója vagyunk. Négy fő területünk van. A géptelepítés komplex ipari termelőegységinstallációja, bármilyen területről érkezhet ilyen megrendelés. Szinte a gyár megépítésétől a gépsor bekapcsolásáig terjed a munkánk. Telepítettünk már gépeket a járműipar sok meghatározó gyártójának, mint pl. a Bridgestone-nak, a Hankooknak, a Densónak, a Grundfosnak, de élelmiszer- és gyógyszeripari gyártósorokra vonatkozó telepítési referenciáink is vannak, mint a Győri Keksz vagy az Egis. Másik nagy terület a daruzás és emeléstechnika. Ötszáz tonnáig tudunk terheket mozgatni, ezek jellemzően rövidebb, de gyorsan megoldandó feladatok. Személyemelő gépek, nehéztargoncák bérbeadásával is foglalkozunk. Emellett emeléstechnikai eszközöket forgalmazunk is, illetve biztonságtechnikai szaktanácsot is adunk. Tavalyi értékesítési árbevételünk 1,78 milliárd forint volt.

Mi a cég növekedésének legnagyobb korlátja?

Szakmánkban elismernek, és tele vagyunk megrendelésekkel is. Utóbbiak teljesítésének legfőbb akadálya a kapacitás korlátozottsága, elsősorban az emelőgépek területén. Csak úgy tudunk fejlődni, ha növeljük a gépparkot, ami sokba kerül. A cég tulajdonosa nem hitelből szeretne bővíteni, inkább – megosztva az eredményeket is – tőkebefektetők bevonásával. Ezzel biztonságot, stabilitást és növekedési lehetőséget kapna a Megakrán. Ez egybevág azzal is, hogy a BÉT hamarosan elindítja a főként középvállalatoknak szóló platformját. Még nem végleges, hogy a tőzsdéről kisbefektetőktől vagy intézményi partnerektől szeretnénk-e forrást bevonni, de mindenképpen pénzügyi partnerek, tehát nem szakmai befektetők közreműködésére számítunk. Az ELITE program azért is hasznos, mert a részt vevő cégek valóban felkerülnek a nemzetközi pénzügyi befektetők térképére.

Mikor tervezik a tőzsdére lépést?

A kkv-platform indulásakor már megjelennénk a börzén. A folyamatos figyelem mindenképpen jót tesz a cégnek. A pénzügyi befektető partnerek is könnyebben szállnak be, ha van egy világos exitstratégia. Erre lehet az új platform egy kiváló lehetőség. Itt a fejlődésre érdemes középvállalatok is felpöröghetnek, és helyett tőke jellegű forráshoz juthatnak. Nem beszélve arról, hogy az intézményi befektetőknek is egy jó célterület lehet. Nem feltétlenül alacsony kockázat mellett, de magas hozamot érhetnek el például a privát banki ügyfelek. A kkv-platformra készülő középvállalatok esetében évi 10-15 százalékos EBITDA-növekedési potenciál van, ez a blue chipeknél nem reális. Ugyanakkor fundamentális háttér is van, hiszen nem startupokról beszélünk.

Nyilvános részvénykibocsátást mikor terveznek?

Hosszabb távon klasszikus elsődleges részvénykibocsátás (IPO) akkor jöhet szóba, ha például a pénzügyi befektető ki akar szállni meghatározott idő után. Ez legkorábban négy-öt, de akár hét-nyolc év múlva lehet esedékes, és az adott pénzügyi befektető üzletpolitikájától függ. De nagyobb megrendeléshez szükséges fejlesztésekhez forrásbevonásra is alkalmas lehet egy valódi IPO.

tőzsde Megakrán kkv interjú Vitkovics Péter
Kapcsolódó cikkek