Cégvilág

Francis Bacon és Jean-Michel Basquiat alkotásai a Christieʼs aukcióján

Bacon, a legfontosabb brit kortárs festő egyik ikonikus munkája 46 év után újra kikerül a piacra, ráadásul horribilis becsértékkel. Basquiat művészetéről pedig a tavaszi árszintugrás után kiderülhet, van-e tere a további drágulásnak, s milyen szinten stabilizálódik az új ára.

A Christie’s október 6-i, háború utáni modern és kortárs műveket felvonultató londoni árverésének egyik szenzációja Francis Bacon Tanulmány a vörös pápa portréjához című főműve. Becsértéke 80 millió font, azaz 28,138 milliárd forint. Az ikonikus műalkotás negyvenhat éve nem szerepelt a nyilvánosság előtt, és 1973 óta van egy olyan család tulajdonában, amely nem kölcsönzi, nem mutatja sehol. Legutóbb 1971-ben, elkészülte után hat hónappal szerepelt a párizsi Grand Palais-ban rendezett és azóta legendássá vált retrospektív Francis Bacon-tárlaton, amely Bacont akkor a „legnagyobb élő brit festővé” avatta. Az 1971. október 26-i megnyitó előtt alig 36 órával a kép modelljét, George Dyert, a festő múzsáját és szeretőjét a hotelszobájában holtan találták. A festményen Dyer és a vörös ruhás pápa egymás tükörképei.

Forrás: MW

A pápaportrék sorozata Bacon pályájának fontos állomása volt az ötvenes-hatvanas évek fordulóján. Diego Velázquez pápaportréja inspirálta a saját pápasorozatának megfestésére, miközben a pápai szereppel járó hatalom és a sebezhető ember konfliktusa foglalkoztatta. E kombinációt látta múzsájánál is, ezért dolgozott át egy 1962-es pápaportrét Dyer portréjává.

Forrás: MW

Az árverés másik nagy érdeklődéssel várt tétele a műkereskedelem legújabb szenzációjának számító Jean-Michel Basquiat munkája. A művész az év nagy újra felfedezettje, árrobbanása összefügg azzal is, hogy most a nyolcvanas évek került a műtárgypiac fókuszába. Az 1982-es Vörös koponya című alkotás becsértéke 12-18 millió font (4-6 milliárd forint). A pályafutását Lower Manhattan utcáin graffitiművészként kezdő, haiti apától és Porto Ricó-i anyától származó Basquiat mindössze 27 évesen kábítószertúladagolásban halt meg 1988-ban, de még életében is sok neves művész felfedezte és gyűjtötte. Májusban a Sotheby’s New York az egyik 1982-es festményét 110,5 millió dollárért (30,5 milliárd forint) árverezte el. A májusi amerikai nagy árveréseken 27 Basquiat-művet vittek kalapács alá, amelyek összesen 201 millió 745 ezer dollárt hoztak. Az őszi londoni eredmény megmutatja majd az áremelkedés valódi mértékét, illetve azt, hol stabilizálódik az árszint. Nem jön rosszul az sem, hogy Basquiat első átfogó brit retrospektív kiállítása az árverés előtt, szeptember 21-én nyílik Londonban, a Barbican Centre-ben.

Francis Bacon árverések christie's Jean-Michel Basquiat
Kapcsolódó cikkek