Cégvilág

Kurdisztánban építene gázvezetéket a Rosznyefty

Tárgyalásokat folytat az iraki kurd autonóm terület kormányzata és a legnagyobb orosz olajvállalat, a Rosznyefty egy gázvezeték építéséről, amelynek révén a kurdok akár Törökország és Európa nagy gázszállító partnerévé válhatnak.

A Rosznyefty hétfői bejelentése szerint várhatóan az év végén írnak alá megállapodást az orosz részvételről a gázvezeték-építési projekt finanszírozásában.

Az észak-iraki Kurdisztán 2014 óta exportál kőolajat a központi iraki kormánytól függetlenül, és a félig állami tulajdonban álló Rosznyefty idén csatlakozott a vevők listájához, dollárszázmilliókat hitelezve a régiónak a jövőbeni olajeladások garanciájával. A Rosznyefty a kurdisztáni gázvezeték kiépítésének finanszírozásával tovább bővíti befektetéseit.

Forrás: AFP

Az ügyletet jól ismerő források közlése szerint az új nagysága meghaladhatja az egymilliárd dollárt. A gázvezeték 2019-re készülne el, az pedig már a következő évben megindulhatna. A gázvezetéken keresztül nemcsak a régió belföldi felhasználóit tudnák ellátni energiaforrással, hanem évi 30 milliárd köbméter földgázt szállíthatnának Törökországba és az európai piacra.

A Rosznyefty számára az ügylet lehetőséget nyújt nemzetközi gázszállítási ambícióinak erősítésére. A Rosznyefty hosszú ideje igyekszik megtörni a Gazprom orosz gázipari vállalat monopóliumát az Európába irányuló gázexportra.

Az iraki Kurdisztánból érkező földgáz Törökország számára egyfelől új forrást biztosítana gazdasága energiaéhségének kielégítésére, valamint lehetőséget teremtene arra, hogy nagyobb gázszállító központtá váljon Európa irányába.

Rosznyefty kurdisztán Irak gázvezeték
Kapcsolódó cikkek