Cégvilág

Megvannak a jelölések, tart a választási hajrá

A Magosz 17 szakmai és érdekvédelmi szervezettel együtt állít közös listát a kamarai választásokra.

A november 3-i kamarai választáson induló két jelölő szervezetnek a múlt hét pénteki határidőre kellett leadnia a megyei küldöttjelöltlistát. Ezt a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) mind a 19 megyére, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) pedig kilenc megyére nyújtotta be

– közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Forrás: MW

A MOSZ megyei szervezetei közül nem mindegyik akart elindulni a választáson – válaszolta a Világgazdaság kérdésére Máhr András, az érdekképviselet főtitkárhelyettese, vagyis nem arról van szó, hogy minden megyében listát akartak volna állítani. A MOSZ azok után döntött az önálló indulásról, hogy a Magosz bejelentette:

17 szakmai és érdekvédelmi szervezettel együtt állít közös listát a kamarai választásokra, és az együttműködésben foglaltakat évente értékelik. Az együttműködési megállapodás aláírása után újabb két szervezet csatlakozott a társuláshoz – köztük a MOSZ-tag Cukorrépa Termesztők Országos Szövetsége –, azok viszont nem szerepelnek majd a szavazólapon.

A MOSZ kilenc megyében (Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg) adott le listát. Ezek között van olyan is, ahol csak külön felhívásra sikerült betölteni a helyeket.

Lapunk birtokába került egy olyan levél, amelyben az adott megyei területi szövetség elnöke arról tájékoztatja a tagokat, hogy erőfeszítéseik ellenére sem jött össze a listaállításhoz szükséges minimális létszám, ezért arra kéri őket, hogy további jelölteket delegáljanak.

A MOSZ még júniusban együttműködési ajánlattal kereste meg a Magoszt, mivel úgy ítélte meg, hogy az előző kamarai választáson – amelyen a Magosz egyedül állított listát – nem érvényesült az agrárágazat szereplőinek arányos képviselete, ezt azonban a gazdaköri érdekképviselet elnöksége visszautasította.

A 19 megyében összesen 1480 küldöttet választanak meg november 3-án. A választást követően összeülő megyei küldöttgyűlések választják meg a szakmai osztályaik vezetőit, illetve tagjaik közül delegálják azt a 15-15 főt, akik a NAK 304 tagú országos küldöttgyűlésében 285 helyet töltenek be.

Utóbbi a NAK legfőbb szerve, amelyik az országos vezetőket választja meg. Szakértők szerint azzal, hogy a MOSZ csupán kilenc megyében állított listát, az elméleti esélyét is elvesztette annak, hogy a személyi kérdésekre, illetve ezeken keresztül az agrárkamara szakmai irányvonalára hatással legyen.

lista választás mezőgazdaság jelölés
Kapcsolódó cikkek