Cégvilág

Megdrágulnak az üzemanyagok

Az emeléssel és a hasonló európai üzemanyag-árváltoztatásokkal a piac vélhetőleg az amerikai hurrikán hatását árazta be – véli Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

Holnaptól literenként bruttó 9 forinttal emeli a benzin literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol Nyrt., a gázolaj literéért pedig 6 forinttal kér el többet. A Holtankoljak.hu értesülése szerint szerdától a benzin átlagára 352 forint, míg a gázolajé 346 forint lesz.

Forrás: MW

Ezzel az emeléssel és a hasonló európai üzemanyag-árváltoztatásokkal a piac vélhetőleg az amerikai hurrikán hatását árazta be

– válaszolt a Világgazdaságnak Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára. Magyarázata szerint ugyanis más oka nincs a drágulásnak: a forint árfolyama nem változott érdemben sem a dollárhoz, sem az euróhoz képest, továbbá az USA-valuta szerény, 1-2 dolláros világpiaci áremelkedése sem indokol ilyen változást.

Az Egyesült Államokban viszont finomítók sorának a termelése esett ki, az emiatt keletkezett üzemanyaghiányt a kereskedők importból, többek között Európából pótolják. Az európai olajfeldolgozók képesek az amerikai piacon elvárt minőség előállítására

– mondta Grád Ottó. Szerinte az amerikai vásárlások hatását mutatja az is, hogy a benzin jobban drágult a gázolajnál, mert az USA üzemanyagpiacán arányaiban több benzin fogy, mint az e szempontból kiegyensúlyozottabb Európában.

Ugyanakkor, mivel a beárazás megtörtént, Grád Ottó további jelentős emelésre már nem számít. Véleménye szerint a most kialakuló üzemanyagárszint egy-két hétig marad fenn, de itt sok a bizonytalanság. Nem tudni ugyanis, hogy Amerikában a finomítókból hányat (mekkora kapacitást) állítottak le csak biztonsági megfontolásból, és mennyiben okozott kárt is a hurrikán, illetve az árvíz. Az előbbieket tudniillik a vészhelyzet elmúltával csak újra kell indítani, az utóbbiak azonban hosszabb-rövidebb ideig tartó javításon esnek át.

A benzin ára legutóbb augusztus végén változott, akkor 2 forinttal, 343 forintra nőtt, míg a gázolaj ára két hete 3 forinttal, 340 forintra csökkent. Az üzemanyagok átlag­ára 2012-ben ért a csúcsra: a benzin litere április elején 451 forintba, a gázolajé január közepén 449 forintba került.

üzemanyagok emelkedés olaj
Kapcsolódó cikkek