Cégvilág

A modernebb porszívókat fogják keresni

Másfél éven át készültek az Electroluxnál az uniós elvárásoknak megfelelő, a korábbiaknál halkabb porszívók gyártására – nyilatkozta a Világgazdaságnak Gönczy Sándor, az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatója.

Milyen pluszfeladatot, többletköltséget okozott a jászberényi gyár számára az az elvárás, hogy szeptembertől már csak kisebb áramfelvételű porszívók kerülhetnek forgalomba?

A jászberényi Electrolux porszívógyár fejlesztési csapata a stockholmi R&D tagjaival 18 hónapon keresztül dolgozott az átálláson, a tesztelés és ellenőrzés is mindkét laborban történt. Az új készülékek forgalmazása szeptember 1-jén indult, így a gyártást is ehhez igazítottuk.

Valójában milyen „beavatkozást” kellett végrehajtani ehhez a készülékeken?

Az új uniós előírás általánosságban kedvező változást jelent a fogyasztók számára: nemcsak a készülékek zajszintje csökken, hanem ugyanazt a szívási teljesítményt kevesebb felvett energiával kell elérni, miközben a készülékek minimálisan elvárt élettartama nő. A szívási teljesítmény nem a felvett energiától – amelynek maximális szintjét 1600-ról 900 W-ra csökkentették –, hanem a motor és a szívófej hatékonyságától függ, ezért fejlesztéseink erre a két alkatrészterületre irányultak.

Fel voltak készülve az új elvárásokra a beszállítók?

Az Electrolux stratégiai együttműködést kötött két motorgyártóval. Mindkettő fejlesztési tevékenységét a mi társaságunk igényeihez igazítottuk.

Előfordult valamilyen nehézség a termelésben?

Nem, a gyártás a terveknek megfelelően időben elindult.

Hogyan változik ennek következtében a készülékek ára?

Ahhoz, hogy még korszerűbb, alacsonyabb energiafelhasználású modelleket gyárthassunk, elengedhetetlen, hogy motorból, alkatrészekből is továbbfejlesztett típus kerüljön a készülékeinkbe, ezek érthető módon drágábbak elődeiknél. Ugyanakkor a tervezés során mindig szem előtt tartjuk a költséghatékonyságot is, így fogyasztói árainkat bizonyos esetekben szinten tudtuk tartani, és más modelleknél is csak kismértékben emelkednek. Másrészt a szabályozás hatásaként csökken az alacsony, és növekszik a közép- és felső kategóriás termékek aránya, emiatt lélektanilag nagyobbnak érezhetik az áremelkedést a vásárlók. Valójában azonban közel azonos áron vagy csak kicsit drágábban jelentősen gazdaságosabb készülékeket vihetnek haza.

Maradt-e a gyárban raktáron „hangos” készülék?

Szeptember 1. után a gyárak nem hozhatnak kereskedelmi forgalomba olyan készüléket, amely nem felel meg az új szabályozásnak. Azok a készülékek, amelyek a fenti időpontban már az európai kereskedők készletén voltak, továbbra is eladhatók. Következésképpen a gyárakban nem maradt régi készülék, mindent kiszállítottunk a partnerekhez.

Éves szinten hány porszívó készül Jászberényben? Milyen piacokra kerülnek ezek, nagyjából milyen megoszlásban?

Évente körülbelül hárommillió darab porszívót gyártunk, ezek döntő többsége – több mint 90 százaléka – exportra készül. Ennek az az oka, hogy a jászberényi Electrolux porszívógyár a vállalatcsoport egyetlen gyártóbázisa Európában. De szállítunk készülékeket az Egyesült Államok, Új-Zéland, Dél-Korea, illetve Ausztrália piacára is.

Hány fő foglalkozik porszívók gyártásával Jászberényben?

Magyarországon több mint háromezer főt foglalkoztatunk, a jászberényi porszívógyárunkban ezer fő dolgozik.

Magyarország a központban

Az Electrolux Lehel Kft. a svéd Electrolux leányvállalata. Fő profilját a hűtő- és fagyasztószekrény-,

a fagyasztóláda- és a porszívógyártás adja. A cég jászberényi és nyíregyházi telephelye a vállalatcsoport kiemelt európai gyártóbázisa. Az értékesítési és marketingrészleg, a háztartási kisgépek globális logisztikai központja, valamint a professzionális konyhák és mosodák európai értékesítése is Budapesten található. | VG

 

porszívó Electrolux
Kapcsolódó cikkek