Cégvilág

Tőzsdére készül az Angry Birds

Tőzsdére készül Rovio, az Angry Birds készítője. A finn játékszoftvergyártó 30 millió euró friss forrást bevonását tervezi egy elsődleges részvény kibocsátáshoz.

Helsinkiben akar tőzsdére lépni, az Angry Birds készítője a Rovio Entertainment Ltd. Egy elsődleges kibocsátással (IPO) akarják megszilárdítani helyzetüket a játékfejlesztő szektorban, amelyben egyre jobban erősödnek a konszolidációs folyamatok. A finn vállalat 30 millió euró friss forrást bevonását tervezi.

Forrás: AFP

A Rovio játékát júniusig 3,7 milliárdan töltötték le különböző eszközökre. A cég gyorsan növekedett a játék 2009-es debütálása után. Az Angry Birds-ben a játékosoknak egy csúzlival kell kilőni madarakat épületekre, így az abban lévő disznók elpusztulnak. Nagy bevételt és további népszerűséget hozott a játéknak, hogy különböző tárgyakra és ruhákra is felkerültek a játék figurái, a „mérges madarak”. A Rovio lassan reagált az időközben elérhető ingyenes játékokra, amelyeken belül kell fizetni különböző a sikert támogató eszközökért.

Két éve veszteséges volt a Rovio működése és el is küldtek munkatársakat – írta a Reuters. A 3D-s Angry Birds-film élesztette újjá a márkát 2016-ban, az idei első félévben 153 millió eurós bevételt értek el, ami csaknem duplázást jelent. A nyereség pedig 11 millióról 42 millió euróra nőtt. Az egész éves bevételek és nyereség tekintetében is jelentős növekedés várható. Az IPO-ban a Carnegie, a Danske és a Deutsche Bank működik majd közre.

Rovio tőzsde játékipar angry birds
Kapcsolódó cikkek