Cégvilág

Egyre kevesebb PC-t adnak el világszerte

A harmadik negyedévben már a 12. egymást követő negyedévben csökkent a személyi számítógépek eladása világszerte, de a folyó negyedévben és különösen jövőre változhat a trend.

Az amerikai Gartner informatikai piackutató vállalat honlapján szereplő adatok szerint 67 millió személyi számítógépet értékesítette az idei harmadik negyedévben globálisan, ami 3,6 százalékos csökkenés a tavalyi azonos időszakkal összevetve.

A legnagyobb PC-gyártók közül a harmadik negyedévben csak a listavezető HP tudta növelni eladásait, a tavalyi harmadik negyedévhez képest 4,4 százalékkal. Az idei harmadik negyedévben a HP piaci részesedése 21,8 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 20,1 százalékról.

Az eladásait tekintve második helyen álló Lenovo értékesítése a negyedévben 1,5 százalékkal csökkent, a lista harmadik helyezettje, a Dell eladása pedig 0,4 százalékkal mérséklődött.

Forrás: AFP

A Gartner elemzői azzal számolnak, hogy a folyó negyedév végén, és különösen jövőre már nő az eladott PC-k száma, miután Nyugat-Európában és Kínában felgyorsul a Windows 10 operációs rendszerre történő átállás.

A Gartner elemzésétől részben eltérő, részben ahhoz hasonló adatokat publikált múlt héten az International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató vállalat is. Az IDC globális szinten csupán 0,5 százalékos visszaesést regisztrált 67,2 millió hagyományos kivitelű számítógép értékesítése mellett. A piacvezető HP-nak 6 százalékos, a Lenovo-nak 0,1 százalékos, a harmadik Dellnek pedig 0,8 százalékos bővülést mért a vállalat.

Gartner IDC PC személyi számítógép
Kapcsolódó cikkek