Cégvilág

Veszélyes lehet a hamisított méz

Az egészségre is veszélyes lehet a hamisított méz – nyilatkozta Erdős Norbert európai parlamenti képviselő a Magyar Időknek.

A kormánypárti politikus a méhészeti ágazat helyzetéről szóló, az Európai Bizottságnak készült jelentését ismertetve a lap hétfői számában úgy fogalmazott, a hamisított méz okozta anomáliák jelentik a legsürgetőbb kérdést.

Ezekben az élelmiszerekben semmilyen biológiailag értékes anyag nincs, hiszen a gyantaszűréssel az összes hasznos hatóanyagot is kivonják a mézből

- mondta.

A hamisított méz az EU belső piacán azokat az országokat sújtotta legfőképp, amelyek több mézet termelnek, mint amennyit az ott élők fogyasztanak, így exportra kényszerülnek.

Fotós: Lénárt Márton

A politikus elmondása szerint hazai szinten több mint húszezer méhészünk van, ők évente 22-25 ezer tonna mézet termelnek meg – ezzel a mennyiséggel Spanyolországot és Romániát követve a harmadikok vagyunk az EU-ban -, ennek 75 százalékát külföldön értékesítik.

https://www.vg.hu/vallalatok/kedvezoen-hatnanak-rank-mezpiaci-szigoritasok-2-629489/

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület adatai szerint a főképp Kínából érkező hamisított áruk miatt hosszú évek óta csak a megtermelt méz 35 százalékát tudják eladni a magyar termelők, azt is fél áron. A rossz exportlehetőségek miatt egyre többen kiszállnak az üzletből – hívta fel a figyelmet az európai parlamenti képviselő.

Erdős Norbert hamisított méz
Kapcsolódó cikkek