Cégvilág

A vállalatok viszik tovább a fenntarthatóság ügyét

A hazai vezető vállalatok négyötödének már vagy van karboncsökkentési stratégiája, vagy dolgozik rajta – szerepel a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) kutatásában.

A megkérdezett hazai vállalatok 81 százaléka gondolja úgy, hogy a környezeti felelősségvállalás az egyik legfontosabb és legaktuálisabb területe a vállalatok hosszú távú fenntarthatóságának– derül ki a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) saját, nem reprezentatív felméréséből.

A 30 százalékát vállalatokat tömörítő szervezet elsősorban arra volt kíváncsi, hogy a fenntartható vállalatvezetés alapelveit aláíró 110 szervezet hogyan látja a cégek környezeti felelősségvállalási teljesítményét és mit tesz a klímavédelem érdekében.

Forrás: Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért

A felmérésből kiderül, hogy amíg 2016-ban a Párizsi Klímaegyezmény aláírása utáni eufóriában telt, amit tükrözött a tavalyi felmérés is, addig 2017-ben, elsősorban az Amerikai Egyesült Államok kilépésével, ez a nagyon optimista kép árnyaltabbá vált.

„Az már most is jól látszik, hogy az egyik legjelentősebb ország pálfordulása nem állíthatja meg az összefogást. Ezt bizonyítja anyaszervezetünk, a WBCSD állásfoglalása is, melyben kifejezi elkötelezettségét a munka folytatására, és amelyhez mi is csatlakoztunk. Így tettek a legnagyobb amerikai vállalatok meghatározó vezetői is, ami reményt ad arra nézve, hogy a működésükben továbbra is a prioritási lista előkelő helyére teszik a fenntarthatósági kérdéseket. És ehhez csatlakoztak a BCSDH tagvállalatai is.” – reagált az 59 vállalat részvételével végzett felmérés ezen pontjára Ifj. Chikán Attila, a BCSDH elnöke.

A klímavédelem érdekében 2016-ban megfogalmazott BCSDH ajánlások gyakorlati megvalósulása is jól nyomon követhető a felmérésben.

A vállalatok meghatározó része (71 százaléka) működtet környezetirányítási rendszert. A cégvezetők 93 százalékának már fontos, hogy megfelelően mérje és jelentse karbon-emisszióját és a vállalatok 63 százalékának már van stratégiája a csökkentésre.

Ez reményt ad arra nézve is, hogy növekvő számú hazai vállalatvezető ismeri fel, hogy a természeti erőforrások felelős felhasználása és az ezekhez kapcsolódó célok, intézkedések megfogalmazása szintén hasonlóan fontos – írja a szervezet közleményében.

A válaszadók közel fele nyilatkozott úgy, hogy a jövőben határozott szándékukban áll alternatív energiákra átállni, és tettek is lépéseket a cél elérése érdekében. További 32 százalék válaszolta, hogy már jelenleg is alternatív energiát használnak. Ez azt jelenti, hogy szinte a teljes nagyvállalati szektor folyamatosan áll át az alternatív energiák felhasználására. Fontos azonban megjegyeznünk, hogy az alternatív energiafelhasználás terjedésének és összetételének alakulása nagyban függ a szabályozóktól – figyelmeztet a BCSDH közleménye.

https://www.vg.hu/kozelet/novekszik-vilag-szen-dioxid-kibocsatasa-677121/

Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért környezeti felelősségvállalás fenntarthatóság
Kapcsolódó cikkek