Cégvilág

Nagy hasznot hajthat a drónok kreatív felhasználása

Az energia- és közüzemi szektorban a drónalapú megoldások piaca globális szinten évente 9,46 milliárd dollárra becsülhető – derül ki a PwC új tanulmányából.

A PwC Magyarország új tanulmánya a dróntechnológia felhasználási lehetőségeivel foglalkozik, a drónok kreatív használata ugyanis világszerte nagyban segíti a közművek munkáját, alkalmazottaik biztonságát.

A drónok alkalmasak térinformatikai felmérések elvégzésére, építési folyamatok ellenőrzésére, a túlburjánzó növényzet és más veszélyek proaktív kezelésére. A műholdas megfigyeléshez képest a drónok a vízminőség ellenőrzésében is hatékonyabb megoldást jelenthetnek a víziközművek számára.

Az áramszolgáltatók számára különösen fontos lehet a dróntechnológiában rejlő lehetőségek kiaknázása, a drónok ugyanis hatékonyabbá tehetik az elektromos vezetékek közelében lévő növényzet gondozását és a fák metszését. Miközben ugyanis a globális villamosenergia-szállító hálózatok hossza az előrejelzések szerint 2020-ra elérheti a 6,8 millió kilométert, ami 15 százalékos növekedést jelentene a tavalyi állapotokhoz képest, a szabályozó hatóságokat egyre jobban aggasztja a szolgáltatás biztonsága. Az ösztönzők kiesése és a büntetések miatt a különböző hálózati hibák, kényszerleállások évente 169 milliárd dollárnyi kiesést jelentenek az energiaszektor szereplőinek.

A dróntechnológia erőművekkel, elektromos alállomásokkal vagy elektromos vezetékekkel kapcsolatos adatgyűjtésre való felhasználása az egész energia- és közüzemi ágazat számára a változás egyik ösztönzője

– véli Osztovits Ádám, a PwC Magyarország üzleti tanácsadás üzletágának vezető partnere. „Nemcsak arról van szó, hogy a drónok az ember által végzett, földről történő adatgyűjtéshez képest hatékonyabban képesek konkrét, standardizált adatokat gyűjteni, hanem arról is, hogy a pilótával rendelkező légi járművekkel ellentétben ezeket a feladatokat emberi élet kockáztatása nélkül képesek elvégezni.”

Kerekes Antal, a PwC Magyarország Technológiai tanácsadásért felelős cégtárs szerint a drónok és a modern képfeldolgozási és adatelemzési megoldások olyan változást hozhatnak a közművek gyakorlatában, mint a 2000-es években a GPS-vevők és mobilinternetre csatlakozó eszközök elterjedése. „Az állandósuló költségnyomás és munkaerőhiány, illetve a modern technológiák elérhetőbbé válása egy sor folyamat átalakítását, újragondolását teszi lehetővé és szükségessé a szektorban. Nem véletlen, hogy Magyarországon is az első drónprojektünket közműcégnél hajtottuk végre, ahol a kiválasztott hat felhasználási lehetőség mindegyike megvalósításra érdemesnek bizonyult” – teszi hozzá Kerekes.

automatizálás Drón dróntechnológia
Kapcsolódó cikkek