Cégvilág

Az Opus magántőkealapja bevásárolja magát a Mátrai Erőműbe

Az Opus Global Nyrt. és az EPH közvetett befolyást szerez a Mátrai Erőmű Zrt.-ben – tette közzé az Opus Global Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A bejelentés szerint a tőzsdei vállalat érdekeltségében lévő alapkezelő Status Energy Magántőkealapja, valamint Közép-Európa legnagyobb energetikai csoportja, a cseh Energetický a Průmyslový Holding (EPH) által alapított közös vállalat vásárolja meg a Mátrai Erőmű Zrt. többségi, 72,62 százalékos tulajdonrészét. A tranzakció lezárásához a hatáskörrel rendelkező versenyjogi hatóságok felügyeleti eljárása és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hozzájárulása is szükséges – olvasható az Opus Global és az EPH közleményében.

Az állam továbbra is tulajdonos marad

Az értékesítés az erőműben lévő állami tulajdont nem érinti, a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) a Mátrai Erőmű Zrt.-ben meglévő 26,15 százalékos részesedését megtartja.

Az ügylettel Mátra Energy Holding Zrt. többségi tulajdonába kerül a Mátrai Erőmű Zrt. visontai telephelyén hét blokkal működő villamos-erőmű, a hozzá tartozó ipari park, az ország legnagyobb, 16 megawatt összteljesítményű, több mint 72 ezer panelből álló naperőműve, továbbá két, külszíni fejtésű lignitbánya Visontán és Bükkábrányban.

Az Opus Global és az EPH közvetett befolyást szerez a Mátrai Erőműben
Forrás: MTI

A visontai hazánk legnagyobb széntüzelésű erőműve, fő tevékenysége a villamosenergia-termelés. A 960 megawatt összteljesítményű létesítmény hosszú távú működtetése nemzetgazdasági szempontból is kiemelt jelentőségű:

Magyarország villamosenergia-felhasználásának mintegy 14 százalékát állítják itt elő,

miközben az erőmű exportigényeket is képes kielégíteni – közölték a cégek.

Észak-Magyarország közel 1 milliárd tonnás lignitvagyona megfelelő hátteret biztosít a társaság kiszámítható működéséhez, illetve a jövőbeli fejlesztési tervekhez. A visontai telep egyes blokkjai már földgázzal, illetve biomasszával működnek, azonban a bizonyos területeken akár 40 éves technológiákat alkalmazó erőmű jelentős felújítást igényel. Mint írják, a magyar-cseh partnerek ennek ismeretében döntöttek a közös mellett.

Több mint 2 ezer embert foglalkoztatnak

A Mátrai Erőmű Zrt. a térség legnagyobb munkaadója; bányáiban és üzemeiben több mint kétezer munkavállalót foglalkoztat. A többségi tulajdonos a jövőben is nagy hangsúlyt kíván helyezni a munkahelyek megőrzésére, valamint a folyamatos, kétoldalú munkavállalói párbeszédre.

További akvizíciók jöhetnek

Az Opus-csoport vállalati stratégiája alapján az ipar, nehézipar, mezőgazdaság és a média területére koncentrálja működését. Jövőbeli befektetési során nagyobb hangsúllyal keresi azokat az akvizíciós célpontokat, amelyek az energiatermelés és az energiakereskedelem területén közvetlen, vagy közvetett módon hozzájárulnak a társaság vagyonának növeléséhez, illetve nehézipari és energetikai divíziójának erősítéséhez – olvasható a közleményben.

A csütörtökön bejelentett tranzakcióval – az ügylet jogi zárását követően – 22 évvel a társaság privatizációját követően újra többségbe kerül a magyar tulajdon a nemzetgazdasági szempontból stratégiai jelentőségű vállalatban. A vételárat és az egyéb feltételeket a felek üzleti titokként kezelik – tették hozzá.

Megugrott az Opus-részvények árfolyama

A bejelentést követően emelkedett az Opus-részvények árfolyama: 13.40-kor 660 forint körül kereskedtek a papírokkal – a nyitó ár 640 forint volt.

Forrás: BÉT

(Az Opus Global a leányvállalatán keresztül a Világgazdaság tulajdonosa.)

Mátrai Erőmű Zrt. Opus EPH
Kapcsolódó cikkek