Cégvilág

Kiderült, miért adják el lakásaikat a magyarok

Amíg vidéken legtöbben a nagyobb ingatlanba költözés miatt adják el ingatlanjukat, addig Budapesten ez csak a harmadik leggyakoribb ok – derül ki a Duna House Ingatlanpiaci Barométerből.

Az ingatlanok eladásának hátterében vidéken legnagyobb arányban az örökölt ingatlan értékesítése és a nagyobb ingatlanba költözés áll. Ez a két indok rendszeresen, mintegy 5 százalékponttal, gyakoribb, mint a többi eladási motiváció – derül ki a Duna House Ingatlanpiaci Barométeréből. Az előtörlesztés miatti eladások vidéken 2012. II. felére lecsökkentek, ennek aránya azóta bőven 5 százalék alatti. A válás és a generációs össze- illetve szétköltözések közel azonos arányban vannak jelen, arányuk 5-8 százalék körüli.

Forrás: Duna House

Az ingatlanok értékesítésének leggyakoribb oka a fővárosban azonos a vidékivel, vagyis az eladók legnagyobb aránya nagyobb lakásba költözés miatt adja el meglévő lakását. Ennek aránya az elmúlt másfél évben meghaladta a 35 százalékot. Sokat csökkent ugyanakkor azoknak az aránya, akik örökölt ingatlant értékesítenek, és az elmúlt néhány hónapban már a kisebb lakásba költözők aránya is magasabb volt. A fővárosban sokáig 5 százalék körüli volt az előtörlesztés miatti értékesítés, a legutóbbi adatok alapján azonban arányuk már csak 1-2 százalék – írja a Duna House.

Az ingatlancég megjegyzi: vidéken a vevők legnagyobb hányada már 2015 óta költözik nagyobb lakásba, ezzel egyidőben azonban az első lakást vásárlók aránya lecsökkent. Emellett csökkent azoknak a vevőknek az aránya is, akik kisebb lakásba költöztek.

Érdekes, hogy Budapesten közel sem olyan magas a nagyobb lakásba költöző vevők aránya, mint vidéken. A vásárlás mögött meghúzódó okok közül csak a harmadik leggyakoribb, a vidéki 20 százalék feletti arányhoz képest a fővárosban csak 15 százalék körüli értékkel bír. Az első lakásukat vásárlók 2014 közepéig voltak jelen legnagyobb arányban a budapesti ingatlanpiacon, 2014 végétől viszont a befektetők aránya hirtelen növekedni kezdett. Ettől az időponttól kezdődően egyértelműen a befektetések dominálnak a fővárosban, a befektetési célú vásárlások aránya jelenleg eléri a 40 százalékot.

Forrás: Duna House

 

A befektetésként vásárolt ingatlanok mérete Budapesten a vizsgált időszak alatt szinte semmit nem változott, átlagosan 50-60 négyzetméteres lakásokba fektetnek évek óta, a leggyakoribb vásárolt méret pedig kereken 50 négyzetméter – írja a Duna House, hozzátéve, az árakról ilyen fokú állandóság már nem mondható el.

A Barométer szerint 2011-ben a befektetések átlagos négyzetméter ára 419 ezer forint volt. Ezt követően 2012-ben és 2013-ban is 400 ezer forint alatt maradt az átlagérték, majd 2014-től gyors ütemben növekedni kezdett. Ennek köszönhetően 2016-ban már az 500 ezer forintos átlag négyzetméter árat is meghaladta a befektetők által vásárolt lakások értéke, 2017-ben pedig megközelítette az 550 ezer forintos értéket is.

eladás Budapest ok ingatlan
Kapcsolódó cikkek