Cégvilág

Magyarország elindult a digitális átalakulás útján

Magyarország a gazdaság hosszú távú fenntarthatóságát a digitális átalakulás és az innováció nyújtotta lehetőségek kihasználásával, az oktatás átalakításával, valamint a tudásalapú iparágak fejlesztésével érheti el.

Magyarország a gazdaság hosszú távú fenntarthatóságát a digitális átalakulás és az innováció nyújtotta lehetőségek kihasználásával, az oktatás átalakításával, valamint a tudásalapú iparágak fejlesztésével érheti el – közölte a Magyar Európai Üzleti Tanács (HEBC). A szervezet idén is összeállította ajánlásait, amelyek az ország gazdasági és társadalmi fejlődését előmozdító Okos Magyarország program témáját járják körbe. A jelentés ajánlásokat fogalmaz meg a kutatás-fejlesztési beruházások további ösztönzésére, az e-oktatás széles körű bevezetésére és az állami ügyintézés elektronikussá tételére (e-kormányzás) vonatkozóan. A szervezet javaslatai tartalmazzák a többi közt a gazdaság szerkezeti átalakításának szükségességét, szorgalmazzák a gazdaság fehérítésére tett további erőfeszítéseket, és az energiaipar hosszú távú, stratégiai átgondolását.

Örömmel látjuk, hogy Magyarország elindult a digitális átalakulás útján, mert az ebben rejlő fejlődési és gazdasági lehetőségek kifogyhatatlanok – mondta az éves jelentés kapcsán Jakab Roland. A HEBC elnöke, aki az Ericsson Magyarország ügyvezető igazgatója is, örvendetesnek nevezte a Digitális jólét program 2.0 megalkotását, illetve a kutatás-fejlesztés területén tapasztalható reformlépéseket. A szervezet tagvállalatai egyöntetűen érzik a képzett munkaerő hiányát.

Az oktatás átalakítására tett javaslatain felül ezért a tanács kitért az alulfoglalkoztatott rétegek – a gyermeket nevelő nők, a fogyatékkal élők és az idősebbek – bevonására a munkaerőpiacra. A mobilinternet, a dolgok internete, a felhőalapú szolgáltatások, a robotika és a 3D-s nyomtatás gazdasági hatása lassan láthatóvá válik. A forradalmi technológiák új tudás, új megközelítések befogadását teszik szükségessé – és ez megbízható alapismereteket követel. Az internetes áfa csökkentése mellett remek kezdeményezésnek nevezik a jelentésben a kormánynak az önvezető autókra és az 5G-re fókuszálását, hisz a jövőben minden hálózatra kapcsolódik. Emlékeztettek arra, hogy Magyarország digitális gazdasága a bruttó hozzáadott érték előállításában közel 20 százalékos részesedéssel rendelkezik, és a munkaerő csaknem 15 százalékát foglalkoztatja.

Az Okos Magyarország program megteremtéséhez véleményük szerint az elektronikus állami ügyintézés minél több területre történő bevezetésére van szükség. Ez gyökeresen alakítja át és teszi hatékonyabbá az állampolgárok és az üzleti szektor számára nyújtott szolgáltatásokat. A HEBC véleménye szerint az oktatás és az innováció fejlesztése, a hozzáértő munkaerő megteremtése, valamint az e-kormányzásra való átállás azok a területek, amelyek az ország versenyképességére és a befektetések növekedésére is hatással vannak, így hosszú távon az ország gazdasági gyarapodásának és társadalmi fejlődésének zálogai.

digitális átalakulás digitális gazdaság
Kapcsolódó cikkek