Cégvilág

Milliárdos rekordforgalom Virág Judit árverésén

Rekordáron, kétszázmillió forint felett kelt el Tihanyi Lajos Pont St. Michel című látképe a Virág Judit Galéria téli árverésén, amelyen ugyancsak százmillió forint feletti áron talált gazdára Csontváry Kosztka Tivadar és Aba-Novák Vilmos képe is.

Az életműben is rekordnak számító árért, 220 millió forintért – jutalékokkal együtt 264 millió forintért – ütötték le Tihanyi Lajos 1908-ban készült olajképét.

A festmény kikiáltási ára 80 millió forint volt. Az 1908-as festmény kép egyik oldala a párizsi Pont St. Michelt, a másik pedig Ádámot és Évát ábrázolja.

Ez a magas ár paradigmaváltást eredményezhet a magyar műtárgypiacon, mivel a 200 millió forintos határ közelébe eddig csak Csontváry Kosztka Tivadar és Munkácsy Mihály alkotásai kerültek.

Tihanyi Lajos ebből a korszakból származó művei a magyar fauve festészeti irányzat kiemelkedő alkotásai, amelyek fontos elemei mind a magyar, mind az egyetemes művészeti kánonnak.

A Virág Judit Galéria hétfői tájékoztatása szerint a 223 műtárgyat felvonultató téli árverés másik, kiemelkedő áron elkelt műve Csontváry Kosztka Tivadar Olasz halász című festménye volt. A művész taorminai tartózkodása alatt festett képére a licitálás a magyar árverések történetében rekordnak számító 100 millió forintos kikiáltási árról indult és a mű végül 140 millió forintért cserélt gazdát.

Hosszú licitharc bontakozott ki Aba-Novák Vilmos nagy méretű, Kikötő című művéért is. A képet végül jóval a 80 milliós becsértéke felett, 120 millió forintnál ütötték le.

Virág Judit Galéria Csontváry Kosztka Tivadar Aba-Novák Vilmos műtárgypiac Tihanyi Lajos árverés
Kapcsolódó cikkek