Cégvilág

Pakson jobban süt majd a nap a telepre?

Oroszlány helyett Pakson, pontosabban egy ott létesítendő naperőműprojektben landol 3,26 milliárd forintnyi állami támogatás egy új kormányrendelet szerint. A pénz az MVM Hungarowind Kft. 17,2 megawatt teljesítményű naperőműparkja létesítését segíti. A társaság – szintén támogatással – közben Felsőzsolcán is egy majdnem ekkora projekten dolgozik.

Hoppon maradt Oroszlány: mégsem ott építi meg az MVM Hungarowind Kft. azt a naperőművet, amelyhez egy most felülírt kormányhatározat közel 3,26 milliárd forint támogatást hagyott jóvá augusztusban. Az eredeti terv szerint Oroszlány külterületén egy 17,2 megawatt névleges teljesítményű erőmű létesült volna. Az új helyszín a Paks délnyugati részén, a Csámpa városrésztől északra lévő terület. Oroszlány egyébként már azon a két hete (a Magyar Közlönyben) megjelent listán sem szerepelt, amelyen a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé vált naperőmű-beruházásokat és azok helyszíneit sorolták fel.

Az Oroszlány-közeli Bokodi-hűtőtó mellé tervezett fotovoltaikus erőműhöz – tehát majd a paksihoz is – 76 480 olyan napelempanel szükséges, amelyek mindegyike 270 Wp teljesítményű. (E teljesítmény azt jelenti, hogy amikor a nap legintenzívebben süt, akkor a berendezés 270 watt teljesítményt ad le.) A megtermelt egyenáramú energiát 478 inverter alakítja majd át váltakozó árammá. A projekt Oroszlányban évi mintegy 80 ezer gigajoule villamosenergia-mennyiséget ígért (a paksi adottságok nyilván kicsit eltérők). Ilyen termelés mellett évente csaknem 22 ezer tonnával csökkenhet a szabadba kerülő üvegházhatást okozó gázok mennyisége.

Nem tudni, hogy végül miért Paks „nyert” Oroszlánnyal szemben, de nincs kizárva, hogy a Duna-parti városban már jobban ki van építve az az infrastruktúra, amelyen keresztül a megtermelt áram bejuttatható az országos villamosenergia-hálózatba. Így olcsóbb lehet a beruházás.

Felsőzsolca marad

A most módosított kormányrendeletben szerepel az MVM Hungarowind egy másik projektje, a felsőzsolcai 16,6 MW-os naperőmű is, amelynek augusztusban 3,14 milliárd forint támogatást hagyott jóvá a kormány. Ezt a beruházást a változás nem érinti. A Világgazdaság információi szerint Felsőzsolcán jelenleg is folynak a beruházás előkészületei.

 

Bokodi-tó Paks MVM felsőzsolca
Kapcsolódó cikkek