Cégvilág

A kvarcórák ideje lejárt, mélypontra zuhant a kereslet

A Svájci Óragyártók Szövetségének friss statisztikája szerint 17 millió elektromos meghajtású órát exportáltak, 3,5 milliárd frank értékben. A 2016-os bevételtől 3,8 százalékkal maradtak el. Mindennek ellenére a svájci óraipar három év után ismét növekedéssel zárta az évet, ezt a mechanikus vezérlésű luxusórák iránti feléledt keresletnek köszönhető – írja a Bloomberg. A teljes export 2,7 százalékkal 19,9 milliárd frankra nőtt.

A luxusórák iránt mindig is stabil marad a kereslet, ez viszont nem mondható el a kvarcórákról, amelyeket egyre nehezebb eladni az utóbbi évek okosóra divatjának dinamikus terjedése miatt. A belépő szinten élénk harc bontakozott ki a vásárlók megnyerésére, s ebben a kvarcórák gyártói egyelőre a vesztes oldalon állnak. Ma már ott tartunk, hogy az Apple-t is az elismert óragyártók között tartja számon a vásárló közönség.

A világ legnagyobb óragyártója címre azonban aligha pályázhat, azt a Swatch kibérelte magának egy időre. A műanyagvázú karóráktól az Omegáig húzódó kínálattal rendelkező Swatch „nagyon pozitívan” értékeli idei kilátásait, amit arra alapoz, hogy tavaly 28 százalékkal 733 millió frankra sikerült növelnie adózott eredményét, ez megegyezik a Reuters elemzői konszenzusával.

Forrás: AFP

A svájci frankban mért forgalom 5,4 százalékkal gyarapodott éves összevetésben. Különösen a második félév volt erős, a december például a Swatch történetének második legforgalmasabb hónapja volt. Az utolsó negyedévben 7 százalékos növekedést mértek, s valamennyi meghatározó piacukon, így Kína mellett Európában és Észak-Amerikában is bővült a Swatch-termékek iránti kereslet.

Nem volt ez mindig így. Az előző négy évben folyamatosan csökkent a Swatch profitja. Ez a sötét időszak egybeesik azzal, amikor a kínai hatóságok kíméletlen harcot hirdettek a korrupció ellen, s ennek egyenes következményeként a gazdagok óvatosabbá váltak, aminek aztán a luxusipar látta a kárát.

Forrás: AFP

A párizsi terrortámadások után visszaesett a költekezésükről híres ázsiai turisták száma is, ami csak növelte a luxusipar kínjait. Azt nem lehet állítani, hogy Kínában az utolsó korrupt üzletembert is lecsukták volna, ahogy azt sem hogy Európát ismét elözönlötték volna a jól eleresztett távol-keleti turisták, ám a trend megtört, s a költekezési hullám újraindult.

Svájc swatch óraipar luxusipar
Kapcsolódó cikkek