Cégvilág

Átvizsgálja az ajkai erőművet a Veolia

Megkezdte az ajkai erőmű több lépésből álló, teljes körű átvizsgálását a többségi tulajdonos Veolia Energia Magyarország Zrt. – számol be közleményében a vállalat.

A Veolia Energia Magyarország Zrt. megkezdte az ajkai erőmű teljes körű átvizsgálását annak érdekében, hogy összegyűjtse a hosszú távon hatékony és környezetkímélő működést biztosító fejlesztési célokat és megvalósítási javaslatokat. A vállalat célja, hogy az ajkai erőmű a lehetőségekhez mérten a lehető legnagyobb arányban biomassza alapúvá váljon, a széntüzelés mértékének minél nagyobb arányú csökkentése mellett.

A vállalt keresi azokat a hatékonyságnövelő megoldásokat, amelyek megszüntethetik a szálló por és pernye kialakulását – hangsúlyozzák közleményükben.

A Veolia Energia Magyarország Zrt. tavaly december 28-án vásárolta meg az ajkai erőművet üzemeltető Bakonyi Erőmű Zrt. többségi tulajdonrészét.

Mivel még csak alig két hete jutottunk arra a pontra, hogy elindítsuk az erőmű hatékonyságát és üzembiztonságát növelő megoldási lehetőségeket feltáró vizsgálatokat, a feladatok nagy része még előttünk áll. Valószínűleg egy hosszabb, többlépcsős folyamatra számíthatunk

– mondta Palkó György, a Veolia Energia Magyarország Zrt. elnök–vezérigazgatója Ajka Város Önkormányzata és a Veolia közös sajtótájékoztatóján.

Ajka városa különösen az utóbbi két évben sokat szenvedett a Bakonyi Erőmű Zrt. által kibocsátott por- és pernyeszennyezéstől

– hangsúlyozta Schwartz Béla, Ajka város polgármestere a sajtótájékoztatón. A most elindult folyamat biztató jövőt jelent a városvezető szerint, aki a környezetszennyezést megszüntető beruházások mielőbbi megvalósulását kérte a kivitelezőtől.

A Veolia Magyarországon üzemeltetett létesítményei közé tartozik többek között a pécsi erőmű, amelyet a Veolia 2007-ben megvásárolt, majd korszerűsített, és amelynek nagy szerepe van abban, hogy Pécsen – egyetlen magyarországi városként – teljesen megújuló alapú a távfűtés. A Veolia az elmúlt években országszerte több erőművet vásárolt meg, többek között 2015-ben a Debrecen és Nyíregyháza távhőhálózata számára hőenergiát biztosító létesítményeket, valamint 2016-ban a biomassza alapon villamos energiát termelő szakolyi erőművet.

szállópor ajkai erőmű Veolia Energia Magyarország Zrt.
Kapcsolódó cikkek