Cégvilág

Az új nagymenő a SUV-ok között

A Lamborghini is fejest ugrott a szabadidőautó-üzletbe. A Volkswagen csoport égisze alá tartozó Lamborghini bemutatta a régóta beharangozott szabadidő-autót, az Urust.

A Volkswagen csoport égisze alá tartozó Lamborghini bemutatta a régóta beharangozott szabadidő-autót, az Urust – a típusnév a szokások szerint egy bikára utal, ez esetben egy ősi fajra. A márka vadonatúj modelljét a Sant’Agata Bolognese-i üzemben szerelik össze, de a győri Audi Hungaria készíti a külső karosszériaelemeket.

Az 5,1 méter hosszú jövevény a leggyorsabb sorozatgyártású SUV
Forrás: MW

Az 5,1 méter hosszú jövevény a leggyorsabb sorozatgyártású SUV. A szintén Győrben készülő, 4,0 literes, ikerturbós V8-as, 650 lóerős motor révén a végsebesség eléri az óránkénti 305 kilométert. Az étvágyat start-stop rendszer és hengerlekapcsolási funkció csökkenti. A hosszmotoros Audikból ismert, Torsen-rendszerű összkerékhajtás mellett tette le a garast a Lamborghini, előre a nyomaték legfeljebb 70, hátra 87 százaléka juthat.

Az erőátvitelért nyolcfokozatú, automatikus váltó, míg a pengeéles irányíthatóságért összkerékkormányzás és légrugós futómű felel. A hasmagasság 158–248 milliméter között szabályozható. Az első megrendelők idén tavasszal vehetik át az Urust, az európai piacok többségén 171 429 euró az alapár (nagyjából 53 millió forint). A Lamborghini nem kételkedik a modell sikerében: becsléseik szerint a márka éves eladásai megduplázódhatnak az Urusszal. A 2016-os pénzügyi évben 3457 személyautót értékesítettek.

Lamborghini Urus suv
Kapcsolódó cikkek