Cégvilág

Elegük van a turistaáradatból

A nyári csúcsszezonban ivóvízhiányt és forgalmi dugókat okozott a Baleár-szigeteken a sok külföldi turista, így tovább csökkenthetik a kiadható ágyak számát, az idegenforgalmi adót pedig emelhetik.

Rekordévet zárt Spanyolország a turizmus tekintetében; bár a hivatalos adatok egyelőre nem születtek meg, a kormány becslései szerint tavaly több mint 80 millió külföldi turista látogatott az országba – írja a Die Presse. A 2016-os 75,6 milliós rekord mindenesetre már november végén megdőlt, tavaly az év első tizenegy hónapja során 77,8 millió külföldi turista utazott Spanyolországba.

A turizmus a spanyol 12 százalékát teszi ki
Forrás: AFP

A turizmus a spanyol GDP 12 százalékát teszi ki, ez azonban problémát okoz a munkaerőpiacon: a meghirdetett új pozíciók 90 százaléka csupán szezonális munka. Míg Álvaro Nadal turizmusért felelős miniszter elégedett a szektor bővülésével, több helyi lakos nem osztozik a politikus örömében. A Baleárokon – amelyek közé tartozik a turisták körében töretlen népszerűségű Mallorca és Ibiza szigete is – tavaly több mint 6 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest a turisták száma. Majdnem 14 millió külföldi látogatott a térségbe, ebből csak Mallorcára 11 millió.

A szigeteken egy új korlátozás szerint legfeljebb 623 624 ágy adható ki, ám e maximumot tovább csökkenthetik mintegy 400 ezerre, az idegenforgalmi pedig akár a duplájára is emelkedhet. Az intézkedések előzménye, hogy a turizmus – különösen a nyári csúcsszezonban – számos problémát okozott, Mallorcán például ivóvízhiány és forgalmi dugók nehezítették a mindennapi életet, amire a lakosság tüntetéssel reagált.

A spanyol régiók között továbbra is a legnépszerűbbek közé tartozik Katalónia. Tavaly novemberben a külföldiek közül a legtöbben, 2,5 millióan Katalóniába utaztak, míg a Baleár-szigetekre 2,48 millióan, Andalúziát 1,3 millióan választották úti célul. A katalán függetlenedési törekvések azonban hatást gyakoroltak a térség turisztikai vonzerejére is: novemberben éves viszonylatban 2,3 százalékkal csökkent a Katalóniába látogató külföldi turisták száma az októberi 4,7 százalékos visszaesés után. Az esztendő első tizenegy hónapja során pedig 18,2 millió turistát könyvelhetett el Katalónia, 6,06 százalékkal többet, mint az előző évben. Ezzel párhuzamosan Madridban és Valenciában több mint 15 százalékos bővülést mértek.

idegenforgalmi adó Baleár-szigetek Spanyolország turisták
Kapcsolódó cikkek