Cégvilág

Ésszerűbbé válik a gázszolgáltatás műszaki ellenőrzése

A könnyű közmű programban 2018 január elsejétől megszűnik a földgázszolgáltatás műszaki biztonsági felülvizsgálata, helyette a tényleges veszélyt jelentő gázszivárgást fogják ingyenesen vizsgálni, és azt is csak a fűtési idényen kívül.

A kormány 2018 január elsejétől megszüntette a földgázszolgáltatás területén a műszaki biztonsági felülvizsgálatot a könnyű közmű programban, helyette az elosztó társaság a tényleges veszélyt jelentő gázszivárgást fogja ingyen vizsgálni – mondta Bartal Tamás, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára pénteken, sajtótájékoztatón, Budapesten.

Kifejtette, hogy a megszűnt műszaki biztonsági felülvizsgálat hátrányosan érintette a fogyasztókat, mert az elosztó az elméleti fogalmat jelentő gáztömörséget mérte, nem megfelelő érték esetén pedig automatikusan kizárhatta a fogyasztót a gázszolgáltatásból, a visszakapcsolás pedig aránytalanul magas költséggel járt.

Az új szabályozás szerint a gázelosztó társaság gázszivárgás-vizsgálatot csak a fűtési idényen kívül, április 15. és október 15. között végezhet, az ellenőrzés időpontját 60 nappal korábban kell jeleznie a tulajdonosnak, és az elosztó gázszivárgás esetén nem zárhatja le automatikusan az egész hálózatot, csak kizárólag a hibával érintett vezetékrésznél lehet korlátozni a szolgáltatást.

A vizsgálatot 10 évente kötelező elvégezni az élet és vagyonbiztonság fenntartása érdekében, de a gázszivárgás észlelését továbbra is bármikor lehet jelenteni – mondta a helyettes államtitkár.

Bartal Tamás hangsúlyozta, hogy Magyarországon a háztartások 75 százaléka, 3 millió 300 ezer háztartás fűt gázzal, az új intézkedés 7 millió embert érint, számításuk szerint éves szinte 30 milliárd forint megtakarítást jelenthet az új intézkedés a könnyű közmű programban a korábbi intézkedéseken túl.

https://www.vg.hu/vallalatok/jelentosen-rovidulhet-kozmu-engedelyeztetesi-eljaras-646071/

gázszivárgás földgázszolgáltatás Miniszterelnökség műszaki biztonsági felülvizsgálat könnyű közmű program
Kapcsolódó cikkek