Cégvilág

Fazekas Sándor: nincs akadály a növénytermesztés előtt

Több olyan eljárás, készítmény létezik, amelyek képesek a talaj nedvességét megőrizni, így azokon a területeken is tudnak növénytermesztéssel foglalkozni a gazdák, ahol nincs lehetőség öntözésre – mondta a földművelésügyi miniszter kedden a Csökkenthető az aszálykár? című szakmai konferencián.

Minden lehetőséget meg kell ragadni a talajnedvesség megőrzésére, főleg azokon a területeken, ahol nincs víz, a régi módszereken kívül számos új megoldás is rendelkezésre áll már – hangsúlyozta nyitóbeszédében a Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, hozzátéve: ezek együttes alkalmazásával takarékosabb termelés, nagyobb bevétel érhető el.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Fotó: Móricz-Sabján Simon

Fazekas Sándor elmondta, hogy a klímaváltozás hatásai, a szélsőséges időjárás alapjában befolyásolja a mezőgazdaság jövőjét, a növénytermesztés lehetőségeit. A gazdák akkor tudnak eredményesek lenni, ha komoly szakmai háttérre támaszkodhatnak, ami szerinte Magyarországon biztosított. Megjegyezte, hogy a digitalizáció megjelenésével a mezőgazdaságban korszakváltás kezdődött, a korszerű megoldások széles körben terjednek, az agrárium egyik legnagyobb kihívása ezeknek az alkalmazása.

Fazekas Sándor Földművelési Minisztérium klímaváltozás öntözés
Kapcsolódó cikkek