Cégvilág

Harmincmilliárdos beruházás Gyöngyösön

A német tulajdonú B. Braun Medical Magyarország Orvostechnológiai Kft. 30,7 milliárd forintos beruházással több mint 400 új munkahelyet hoz létre Gyöngyösön a következő három évben, a kormány a beruházást 6,1 milliárddal támogatja – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A B. Braun a világ 62 országában van jelen, és több mint 62 ezer alkalmazottat foglalkoztat, Magyarországon jelenleg kétezer embernek ad munkát. A cég orvosi eszközöket gyárt, valamint hatékony megoldásokat, irányadó sztenderdeket fejleszt az egészségügyi ellátórendszer számára.

Forrás: MTI Fotó: Bruzák Noémi

A cégcsoport 33 milliárd forintos éves árbevételével a hazai egészségügyi piac egyik legnagyobb szereplője. A B. Braun az elmúlt 25 évben 60 milliárd forintot meghaladó beruházást hajtott végre Magyarországon, évente csaknem 4 milliárd forint adó- és járulékbefizetéssel járul hozzá a költségvetéshez – mondta a kapacitásbővítés kapcsán Ludwig-Georg Braun, a B. Braun Melsungen AG felügyelőbizottságának elnöke.

Kiemelte, hogy a gyöngyösi gyár az intravénás készülékek világcentruma lesz. A Heves megyei üzemből évente 65 millió egyszer használatos orvosi eszköz kerül ki. Több mint nyolcszázféle különböző terméket állítanak elő, melyek 16 terápiás területen nyújtanak hatékony megoldást a kórházi ellátásban és az otthoni ápolásban. A Gyöngyösön előállított orvosi műszerek 90 százalékát külföldön értékesíti a vállalat. A B. Braun mindezek mellett 18 dialízisközpontot is működtet Magyarországon, és több mint 2500 vesebeteg számára nyújt életben tartó kezeléseket.

A magyar–német gazdasági együttműködés dinamikus, 2017-ben rekordnak számító 50 milliárd eurós kereskedelmi forgalmat bonyolított le a két ország – mondta Szijjártó Péter. Hozzátette: a hazánkba érkező külföldi működő tőke 28 százaléka német vállalatokhoz köthető. Tavaly a 96 külföldi beruházás közül 29-et német vállalat valósított meg idehaza. Emellett a német vállalatok az elmúlt évben 6500 új munkahelyet hoztak létre, és mintegy 400 milliárd forintnyi beruházást generáltak.

Az orvosieszköz-gyártás teljesítménye tavaly elérte a 260 milliárd forintot, ez 5 százalékos növekedés a korábbi évhez képest. Az egészségipar területén dolgozók létszáma a beruházásoknak köszönhetően tavaly 11 százalékkal nőtt.

Gyöngyös beruházás B. Braun Medical Magyarország Orvostechnológiai Kft.
Kapcsolódó cikkek