Cégvilág

Icahn japán kézre adná a Xeroxot

Szorosabbra fűzheti kapcsolatát a Xerox és a Fujifilm, bár a két cég teljes összeolvadását rövid távon még nem tartják valószínűnek a The Wall Street Journalnek nyilatkozó források.

A fénymásolás amerikai úttörőjét, valamint a fénykép- és filmkészítésben, valamint -feldolgozásban élenjáró japán vállalatot a piaci útkeresés mellett saját részvényeseik hajtják egymás karjaiba. Első helyen Carl Icahn aktivista befektetőt kell megemlíteni, aki az utóbbi években beszállva a gyengélkedő Xeroxba, ostrom alá vette a menedzsmentet, megújulást s ezzel a részvényesi érték növelését követelve. Icahn 9,7 százalékos részvénypakettet szerzett a vállalatban, amivel ő a legnagyobb tulajdonos. Decemberben a részvényesekhez írt levelében a vezetés leváltását szorgalmazta, mert szerinte az a felelős azért, hogy a Xerox bevételei nem növekednek, és az új, piacképes termékek fejlesztésében is lemaradásban vannak.

Való igaz, hogy csak a másolástechnikára alapozva megrekedt a cég fejlődése, ezért is keresték folyamatosan a kitörési lehetőségeket. Ebben kapóra jött a szintén profilbővítésben gondolkodó Fujifilm érdeklődése. A két cég kapcsolata már 55 évre tekinthet vissza, akkor alapították meg Japánban a fénymásolással és az ehhez szükséges eszközök forgalmazásával foglalkozó közös vállalatukat, a Fuji Xeroxot, amely ma a Fujifilm bevételének és üzemi eredményének a felét szállítja, s amelynek működési területe Ázsiára szorítkozik, nem rombolva ezzel a világ más tájain egykor egyeduralkodónak számító Xerox piaci pozícióit.

Különösen az irodai nyomtatási szokások kedvezőtlen megváltozása aggaszthatja a Xeroxot, míg a Fujifilm a készülékgyártástól inkább a dokumentumkezelési szolgáltatások és az egészségügy irányába tolná el a hangsúlyt. Kettejük tevékenységének összecsiszolásával rengeteg költséget lehetne megtakarítani, nőne a versenyképesség, s vele a profit és a részvényárfolyam, ami meggyorsíthatná az agresszív módszerei miatt megjelenési helyein rendre közutálatnak örvendő Icahn mielőbbi kiszállását. Icahn annyit 2016-ban már elért, hogy a vállalat üzleti szolgáltatási, illetve gyártási részlegét – a Hewlett-Packard mintájára – szétválasszák, azóta a két egység önállóan szerepel a tőzsdén.

A Fujifilm már előbbre jár, a cég az egészségügyben lát fantáziát. Első lépésként 2015-ben megvették az amerikai Cellular Dynamics International nevű biotechnológiai vállalatot, tavaly augusztusban pedig 4,5 milliárd dolláros keretet különítettek el további akvizíciókra. Ebből decemberben 1,3 milliárdot használtak fel az egészségügyben tevékenykedő Wako Pure Chemical Industries 71 százalékának megvételére. A Toshiba orvosi műszereket gyártó leánycégét viszont elorozta előlük a nyomtatóipar másik legendája, a Canon.

A Xerox piaci értéke 7,7 milliárd dollár, míg a Fujifilmé 22 milliárd lehet – írja a Reuters. A Fujifilm piacán nem okozott osztatlan lelkesedést a gyengélkedő Xeroxba való beszállás terve, az árfolyam 1,8 százalékot gyengült Tokióban. Ezzel szemben a Xerox Corp. árfolyama 10,5 százalékos erősödéssel várta a tegnapi New York-i nyitást.

Carl Icahn Xerox fujifilm
Kapcsolódó cikkek