Cégvilág

Lendületben az amerikai feldolgozóipar

Gyorsult az Egyesült Államok feldolgozóiparának növekedési üteme decemberben az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport kedden közzétett adatai szerint.

A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 55,1 pontra ment föl a novemberi 53,9 pontról, ez 2015 márciusa óta a legmagasabb érték.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének lassulását, magasabb érték pedig gyorsulását tükrözi.

Forrás: Robyn Beck/AFP

Az adatokat kommentálva Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza rámutatott: a feldolgozóipar magas fordulatszámon zárta az évet, a kereslet folyamatos növekedésének köszönhetően a termelés töretlenül emelkedett. Két éve a legoptimistább a hangulat, a feldolgozóipar pedig az idén még jobb évre számít, amit a munkaerő iránti kereslet erősödése és a gyáripari bérek három éve nem tapasztalt ütemű növekedése is jelez.

A növekedés felgyorsulása, az egészséges és az emelkedő árak erősítik azokat a várakozásokat, hogy a Fed a közeljövőben – valószínűleg márciusban – ismét emeli az irányadó kamatot

- véli Williamson.

https://www.vg.hu/vallalatok/huszeves-csucson-az-europai-feldolgozoipari-mutato-730297/

 

Egyesült Államok IHS Markit amerikai feldolgozóipar beszerzésimenedzser-index (BMI)
Kapcsolódó cikkek