Cégvilág

Megköttetett a paksi turbinaszerződés

Lezárult a Paks II. Atomerőmű turbina-gépcsoport berendezéseinek beszerzéséról szóló tender, az ASZE Mérnöki Vállalat Rt. megkötötte a szerződést a kiírás győztesével, a GE Hungary Kft.-vel.

Az ASZE Mérnöki Vállalat Rt. (ASZE) szerződést kötött a Paks II. Atomerőmű turbina-gépcsoportjának szállítására kiírt tender győztesével, a GE Hungary Kft.-vel – erősítette meg a szerdai orosz lapértesüléseket a Roszatom közleményében.

A Paks II. Atomerőmű beruházás fővállalkozója, az ASZE tavaly nyáron kezdte meg a most befejeződött beszerzési eljárást a Paks II. Atomerőmű turbina-gépcsoport berendezéseinek legyártása és leszállítása céljából az atomenergetikai ágazati tenderek lebonyolítására létrehozott Atomkomplekt cégen keresztül.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

2017. június 30-án két szakaszból álló tendert írtak ki a Paks II. Atomerőmű két, egyenként 1200 megawattos blokk turbina-gépcsoport fő- és segédüzemi berendezéseinek gyártására és leszállítására, amelyek a jövőbeni atomerőmű kulcsfontosságú berendezései közé tartoznak.

A tenderdokumentáció alapján a turbinagépházhoz két komplett berendezést kell szállítania a nyertesnek, amelyek a tubina-generátor gépegység mellett a segédberendezéseket is magában foglalják.

A dokumentáció tartalmazza a berendezések összes műszaki paraméterét, valamint a gyártómű által teljesítendő követelményeket beleértve a tervezést, és a gyártást, továbbá a szerelés során a helyszíni művezetést. A tenderre két vállalat jelentkezett, a Szilovije Masini Nyrt. és a GE Hungary Kft. az Alstom Power Systems vállalattal konzorciumban.

A tender eredménye tavaly december 20-án vált ismertté és született a döntés arról, hogy a GE Hungary Kft.-vel köt szerződést az ASZE, amely szerződést 2017. december 31-én írták alá a felek képviselői.

A Paks II. Atomerőmű beruházás összes beszerzését nyíltan és átláthatóan bonyolítják teljes összhangban az normáival figyelembe véve a felek szerződésében foglalt követelményeket, egyebek közt annak lehetőségét, hogy az európai bíróságokhoz fordulhatnak

- hangsúlyozta Valerij Limarenko, az ASZE Mérnöki Vállalat Rt. elnöke.

A beszerzésre és annak eredményére vonatkozó összes információ – orosz nyelven – megtalálható az Oroszországi Föderáció atomenergetikai ágazati beszerzési honlapján.

turbinatender ASZE Mérnöki Vállalat Rt. GE Hungary Kft. Roszatom Paks II
Kapcsolódó cikkek