Cégvilág

Nagyszabású beruházások az állami agrárcégnél

Ha nem a magyar állam működteti Mezőhegyest, az egész szétesik – jelentette ki Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-nél tartott sajtótájékoztatóján. Mint emlékeztetett, a magyar állam 2,1 milliárd forintért vásárolta vissza a korábban privatizált céget, mostanáig pedig már 22 milliárd forintot fordított Mezőhegyes újjászervezésére. Mindez a kormány reményei szerint nemcsak a település, hanem egész Békés megye javára válik majd, ugyanis a megyére az ország egyik fontos gazdasági és munkaerőpiaci tartalékaként tekintenek. Ezért kötik össze a térséget az M5-ös autópályával, és fejlesztik a békéscsabai repteret is – tette hozzá. Az állami agrárcégnél az új szarvasmarhatelepre idén 7 milliárd, az új ipartelepre 5 milliárd forintot szánnak, és nyolc-tíz éves megtérülési idővel számolnak. Tavaly kilencvenhat gidrán lovat telepítettek vissza, idén a furioso-north star fajták visszavásárlását tervezik.

Forrás: MTI | Fotós: Rosta Tibor

Kiváló alapozó év volt a tavalyi, a társaság vagyona 19,5 milliárd forinttal nőtt – jelentette ki Farkas Sándor, a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok újjászervezésének koordinálásáért felelős kormánybiztos. Az állami tőkeemelés 18 milliárd forintot tett ki. A cég saját tőkéje a 2016-os 4 milliárd forintról idén a tervek szerint 23 milliárdra emelkedik, mérlegfőösszege 17,6 milliárdról 26 milliárdra nő. A cég adózás előtti eredménye azonban a 2017-es 903 millió forintról vélhetően 2018-ban félmilliárdra csökken, aminek többek közt az az oka, hogy a Limagrain vetőmagcég eredménye a jövőben nem tartozik majd a tangazdasághoz.

A növénytermesztési ágazat jó eredményeket ért el, hibrid kukoricából minden idők legmagasabb, 3,7 tonnás átlagtermését arathatták. Takarmánykukoricából ellenben öntözés nélkül az országos átlagnál gyengébb, 6,2 tonna volt az átlaghozam. Ez is megerősítette azt a döntést, amely szerint a 2200 hektárnyi, egyszerre öntözhető földterület nagyságát megduplázzák egy 10-15 milliárd forintba kerülő öntözésfejlesztéssel – mondta a kormánybiztos.

Farkas Sándor közölte, hogy 2020 után várhatóan változni fog az európai uniós közös agrárpolitika támogatási rendszere, s erre már most fel kell készülni. Szeretnék a legmodernebb, high-tech technológiát bevezetni, amivel még az idén egy példaértékű precíziós gazdaság alapjait teremtenék meg.

https://www.vg.hu/penzugy/eros-verseny-az-agrarcegekert-2-583337/

Lázár János Farkas Sándor Mezőhegyesi Ménesbirtok
Kapcsolódó cikkek