Cégvilág

Orbán Viktor: a Paks II. beruházás európai ügy

A Paks II. beruházás nem osztrák-magyar kérdés, hanem európai ügy, amelyre európai jogi fórumokon keresik a megoldást – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Sebastian Kurz osztrák kancellárral tartott közös sajtótájékoztatón. Találkozójukat követően a két kormányfő ismertette a schengeni rendszerrel és a bevándorlással kapcsolatos álláspontját is. Orbán Viktor fair eljárást kért az Ausztriában dolgozó magyarok számára.

A miniszterelnök szerint a Paks II. beruházás nem osztrák-magyar kérdés, ez európai ügy, amelyre európai jogi fórumokon keresik a megoldást.

Orbán Viktor a Sebastian Kurz osztrák kancellárral folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta, mindent megtesznek, hogy a véleménykülönbség a nukleáris energiáról ne ronthassa a kétoldalú kapcsolatokat.

Az ausztriai családtámogatási rendszerről a kormányfő azt mondta, azt kérte osztrák kollégájától, hogy fair eljárásban legyen részük az itt dolgozó magyaroknak.

Az Európai Bizottság feladata a szerződések védelme, és ha az uniós testület olyat tapasztal, ami ellentétes az uniós alapszerződéssel, hivatalból fel kell lépnie. Brüsszel teszi a dolgát, uniós szinten lesz döntés az ügyben, és ezt „mi tudomásul vesszük” – közölte.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtótájékoztatót tart a bécsi kancellárián
Forrás: MTI / Koszticsák Szilárd

Sebastian Kurz kijelentette, hogy a belső határok megszüntetése az működésének lényeges eleme, azonban a schengeni rendszer csak akkor működhet, ha a külső határok rendezettek. A kancellár hangsúlyozta, hogy Ausztria és Magyarország „egy irányba megy” az EU külső határainak védelmében. Kiemelte, hogy hazája híd szerepet akar betölteni.

Valamennyiünk érdeke, hogy együttműködjünk, Ausztria hozzá tud és hozzá is akar járulni ehhez

– tette hozzá.

Ezzel kapcsolatban a Orbán Viktor megjegyezte, hogy

a schengeni rendszert meg lehet védeni, „ha meg akarjuk védeni”.

A külső határoknak zárva, a belső határoknak pedig nyitva kell lenniük – mondta, hozzátéve, nem támogatja a belső határellenőrzést, de a külső határok védelmét igen.

A bevándorlással kapcsolatban Sebastian Kurz megállapította, hogy új rendszert kell létrehozni, a fogadó országoknak kell eldönteniük, kiket akarnak befogadni.

schengeni övezet bevándorlás osztrák családtámogatás Orbán Viktor Paks II. Sebastian Kurz osztrák-magyar tárgyalások
Kapcsolódó cikkek