Cégvilág

Az elektromos autók a versenypályákon is előzésre készülnek

A FIA és a Formula-E kiadták az első beharangozót az új elektromos versenyautóról, amellyel a pilóták versenyezni fognak a következő szezonokban – áll a Formula-E bajnokságot szponzoráló ABB Kft. közleményében.

Az új generációs Formula-E autó akkumulátora kétszer annyi energiát tud majd felvenni, megduplázódik a hatékonyság és a teljesítmény is. Ezzel az új akkumulátortechnológiával a pilótáknak nem kell majd autót cserélniük a verseny közben, ahogy ez jelenleg történik. Az új autó egyértelmű bizonyítéka annak a hatalmas előrelépésnek, amelyet az elektromos járműtechnika a négy évvel ezelőtti Formula-E sorozat óta elért – írja a Formula-E bajnokságot szponzoráló ABB Kft. sajtóközleményében.

Eszerint a FIA először hozta össze a világ vezető formatervezőit és mérnökeit, hogy egy olyan autót tervezzenek, amely – a Formula E vezérigazgatója, Alejandro Agag szerint „ a versenyek jövőjét képviseli ”.

A jövő autóversenye
Forrás: ABB Kft.

Az ABB FIA Formula-E versenysorozat 2014-es indításakor egyébként egy olyan műszaki korlátozásokat fogadtak el, amelyek a fedélzeti akkumulátorok teljesítményét 28 kW/h-ban határozták meg, illetve nem engedélyezték az akkumulátor verseny alatti újratöltését. Ezért egy autóval és egy akkumulátorral nem lehetett teljesíteni a versenyt, így két pilótából és két autóból álló csapatot kellett kiállítani a versenyekre, amelyek váltó rendszerben teljesítették a közel 50 percig tartó futamot. A szabályok a csúcssebességet 140 mérföld per órára korlátozták.

Az októberben induló új szezonban a fedélzeti akkumulátorok teljesítménye már elérheti az 54 kWh-t, ami lehetővé teszi, hogy egy csapat már egy autóval is képes lesz befejezni az adott futamot.

A bajnokság új, rugalmasabb szabályai mellett ugyanakkor az e-autók egyre figyelemreméltóbb teljesítménye is fokozhatja az érdeklődést a következő szezonban. Az elektromos versenyautók rajongói ugyanis tavaly revelációként élték meg a 2,27-es számot – írja a közlemény.

A 2,27 azt a másodpercekben kifejezett időt jelzi, amely alatt a rajtoló autó 0-ról 60 mérföld/óra sebességre gyorsul fel. A 60 mérföld per óra sebesség közel 100 kilométer per órának felel meg.

Az űrrakéta kilövési gyorsulásával vetekedő, tavaly mért „villámrajtot” azonban nem egy dollármilliókból épített olasz szuper sportautó produkálta, hanem egy Kaliforniában gyártott családi szedán. Ráadásul a teszt során az autó nem bocsátott ki szén-dioxidot a légkörbe, mivel a rekorder a Tesla teljesen elektromos hajtású Model S P100D autója volt.

Ez a teszt ismét bizonyította, hogy az elektromos autót már nem lehet csupán egy környezetvédelmi szempontból helyes, ésszerű közlekedési módnak tekinteni. A mai elektromos járművek képesek felvenni a versenyt a legjobb fosszilis üzemanyag-hajtású, nagy teljesítményű autókkal is.

Az elektromos autók mindig is képesek voltak helytállni a versenypályán, hiszen a világon a 100 mérföld/óra (161 km/óra) sebességhatárt először átlépő autó egy elektromos motorral szerelt Baker Torpedo volt 1902-ben. A kezdeti sikerek ellenére, a 20. század nagyobb részében a technológia és gazdaság inkább a benzin- és dízelmotorokat helyezte az előtérbe, az elektromos járművek pedig háttérbe szorultak.

Ebben a kedvezőtlen helyzetben hoztak nagy változást az akkumulátorok és töltőrendszerek terén az utóbbi idők áttörést jelentő fejlesztései. Az új, innovatív megoldások segítségével az e-járművek bebizonyíthatták, hogy olyan képességekkel rendelkeznek, amelyek alapján több szempontból is jobbak, mint a belső égésű motorokkal szerelt vetélytársaik.

A Porsche 6 milliárd euróra emeli az elektromos autók kifejlesztésére és gyártására szánt összeget, ebből az összegből részesül a már meglévő modellek elektromos változatának kifejlesztésére, illetve új elektromos autók létrehozása is.

akkumulátortechnológia elektromos autó ABB FIA Formula-E versenysorozat elektromos járműtechnika elektromos versenyautók Formula E
Kapcsolódó cikkek