Cégvilág

Brit céget vett a Nordtelekom

Újabb alaptőke-emelésről döntött múlt csütörtökön a Nordtelekom igazgatósága. A cég teljesen megvásárolta angliai leánycégét, egyúttal új vállalatot is alapított Londonban.

A Nordtelekom ezúttal 22 millió forint értékben bocsát ki zárt körben 10 forint névértékű törzsrészvényeket, 55 forintos áron. Erre még a társaság tavaly októberi közgyűlése adott felhatalmazást. A részvényesek nagy számára tekintettel, illetve az ebből adódó költségek és időveszteség miatt az igazgatóság a mostani tőkeemeléssel összefüggésben kizárta a jegyzési elsőbbségi jogot. Az elmúlt pár hónapban kétszer is megemelték zárt körben az alaptőkét 50-50 millió forinttal. Az egyik pakettet novemberben, a másodikat januárban vezették parkettre.

Az alaptőke-emelések révén sikerült a társaságba integrálni angliai leánycégünket, a Pine Tele­com­mu­nicationst

– mondta a Vi­lág­­gaz­daság kérdésére Gácsi Mihály, a Nord­telekom elnöke. Hozzátette: a Pine a Nordtelekom Mobile szol­gáltatást nyújtja, s a tőkebevonások a már kétezres angliai ügyfélkör bővítését is segítik. A Nordtelekom az Angliában élő magyaroknak és lengyeleknek kínál mobiltelefonos és internetszolgáltatást. Az egyik ottani szolgáltatóval szerződtek a hálózat használatára, s a fogyasztóknak egy magyar vagy egy lengyel vezetékes számot is adnak, amely a mobiltelefonjukon csörög, így az otthoniak az esti órákban kedvező vagy ingyenes tarifával hívhatják kint élő hozzátartozójukat.

A társaság a zsúfolt brit piacon próbálja megvetni a lábát
Forrás: AFP

Első ránézésre elég meglepő volt a múlt csütörtöki igazgatósági ülés jegyzőkönyvének harmadik pontja, melyből kitűnt, hogy a Nordtelekom 100 fontért száz százalékban megvásárolja a londoni székhelyű Pine Telecommunicationst, valamint új vállalatot alapít – Nord General Services néven – 100 font alaptőkével, a másik céggel azonos londoni címen. A vásárlás és az alapítás megtörténtéről a pénteki piaczárás után közleményben is hírt adtak.

Elővásárlási jogunk volt a londoni cégre, és 100 font volt a vételára – mondta a döntésről Gácsi Mihály, aki annyit árult el, hogy az új leánycég alapításához egy új tevékenység kapcsolódik majd, de erről többet még nem mondhat.

A tavalyi első fél évben gyengén muzsikált a társaság. A nettó árbevétel 16,9 millió forint volt, szemben az előző esztendő azonos időszakának 30,5 millió forintjával. Az adózás előtti eredmény 8,8 milliós mínusz volt, azaz meghaladta az előző év azonos időszakának 11 milliós veszteségét. Ám reménykeltő, hogy a társaság a tavalyi második fél évben már konszolidálta angliai leánycégét.

Elképesztő volatilitást mutat a árfolyama. Amíg a tavalyi év első nyolc hónapját jobbára az 5–10 forintos sávban töltötte a papír, addig szeptemberben 10 és 15 forint között oszcillált, majd októberben – még feljebb lépve – 15 és 20 forint, míg novemberben és decemberben már 20 és 25 forint között mozgott. Az új esztendőt szédületesen kezdte a papír. Január közepén 63 forintig szárnyalt, majd a 47 forintot érintő korrekció után a hónap végén már 70 forintig emelkedett. Az elmúlt hetekben komótosan baktatott lefelé a lejtőn, s pénteken 51,6 forinton zárt.

Nordtelekom Nordtelekom Nyrt.
Kapcsolódó cikkek