Cégvilág

Élesedik a küzdelem a Sky-ért

A tévébirodalomnak 22,5 millió előfizetője van az Egyesült Királyságban, valamint Írországban, Németországban, Olaszországban és Ausztriában.

Váratlanul rálicitáltak Rupert Murdoch ausztrál-amerikai médiamágnásra, aki a családi vállalatbirodalmát a brit Sky tévétársasággal kívánta bővíteni. A többi között a brit első osztályú labdarúgó-mérkőzések közvetítési jogát is birtokló Skyra a Murdoch tulajdonában lévő 21st Century Fox tett ajánlatot még tavaly, pontosabban a még nem nála lévő 61 százalékos részvénypakettre lett volna vevő. Az ügyletet viszont nem nézi jó szemmel a brit versenyhatóság, attól tartanak, hogy túl nagy piaci koncentrációt eredményez, és a szigetországban a News Corporation révén már most is meghatározó jelenléttel rendelkező Murdoch túlhatalomhoz jutna a médiában.

A Newshoz tartozik a legnagyobb példányszámú brit napilap, a The Sun, valamint a patinás The Times, s ha ezek mellé a Sky tévécsatornákat is megszerezné az üzletember, az már nemkívánatos lenne a véleményszabadság és a verseny korlátozása miatt. A Skynak 22,5 millió előfizetője van az Egyesült Királyságban, valamint Írországban, Németországban, Olaszországban és Ausztriában.

dew
Forrás: AFP

A Skyra kedden az amerikai kábeltévé- és médiatársaság, a Comcast tett ajánlatot, méghozzá 16 százalékkal magasabbat, mint Murdochék – jelentette az AP. A 22,9 milliárd dolláros friss ajánlat nyomán pillanatok alatt 19 százalékot erősödött a Sky árfolyama Londonban. Brian Roberts Comcast-vezérigazgató kitűnő vételi lehetőségként beszélt a Skyról, amellyel kiegészíthetnék zömmel Amerikára koncentrálódó médiaportfóliójukat. Hozzátette, hogy szándékaik szerint Londonból, a Sky székhelyéről irányítanák majd európai terjeszkedésüket. A Sky vételárának növekedését indokoltnak tartják az elemzők, főként azután, hogy két hete elképesztő, 3,58 milliárd fontos ajánlattal a Sky Sports nyerte el a 2019 nyarától 2022 tavaszáig tartó időszakra a Premier League közvetítési jogainak oroszlánrészét:

idényenként 128 mérkőzést adhatnak le, ezért átszámítva 1260 milliárd forintot kell fizetniük az angol labdarúgó-szövetségnek.

Hogy a képlet még bonyolultabb legyen, maga a Fox is célkeresztben van, rá a Walt Disney médiaóriás vadászik 52,4 milliárd dolláros ajánlatával. Ha viszont a rivális Comcast ráteszi a kezét a Skyra, azzal magát a Walt Disney–Fox-ügyletet is veszélybe sodorja. A többi között az NBC tévécsatornát és a Universal filmstúdiót üzemeltető Comcast korábban a Fox egyes részei iránt is érdeklődött. Az AP-nek nyilatkozó szakértők szerint a Comcast a maga részéről egyszerűsítette a dolgokat azzal, hogy nem a Foxon keresztül, hanem közvetlenül tett ajánlatot a Skyra.

Sky Comcast
Kapcsolódó cikkek