Cégvilág

Először lépte át a Henkel éves bevétele a 20 milliárd eurót

A Henkel AG 2017-es pénzügyi éve rekordbevételt hozott, nőtt a részvénytársaság korrigált üzemi eredménye, adózás utáni profitja és az elsőbbségi részvényekre jutó eredmény is. A vállalat igazgatósága tíz százalékot meghaladó osztalékemelést javasol a közgyűlésnek – derül ki a német társaság pénteki közleményéből.

A 2017-es pénzügyi évben 7 százalékkal növekedett a német Henkel háztartási vegyipari és kozmetikai konszern éves bevétele, és ezzel 20,029 milliárdos új rekordot ért el – írja a cég pénteki közleményében.

A bevétel szerves növekedése elérte a 3,1 százalékot, s ez megfelel a vállalat üzleti tervében szereplő célszámnak. A csoport szerves növekedéséhez újra átlagon felül járultak hozzá a fejlődő piacok, ahol 5,3 százalékkal nőttek az értékesítések, a fejlett piacokon pedig 1,5 százalékkal sikerült növelni a cég bevételeit.

A társaság korrigált üzemi eredménye (EBIT) 9,1 százalékkal a tavaly előtti 3,172 milliárd euróról 3,461 milliárd euróra bővült. A korrigált árbevétel-arányos megtérülés (EBIT-marzs) 0,4 százalékponttal 17,3 százalékra növekedett, és ezzel a Henkel elérte a 17 százalékos növekedési célját.

Forrás: Henkel

A vállalat éves adózás utáni korrigált eredménye 9,1 százalékkal 2,534 milliárd euróra nőtt a 2016-os 2,323 milliárd euróról.

Az elsőbbségi részvények korrigált hozama (EPS) 9,1 százalékkal, 5,36 euróról 5,85 euróra emelkedett. Ez szintén összhangban van a Henkel 2017-es évre szóló tervével, amely az EPS 9 százalékos növekedését tűzte ki célul.

Az igazgatóság a cég április 9-i közgyűlésen javasolni fogja, hogy az elsőbbségi részvények utáni 1,79 euróra, a törzsrészvények esetében pedig 1,77 euróra emelkedjen. Az osztalékemelés mértéke a javaslat elfogadása esetén mindkét részvényfajtánál meghaladná a 10 százalékot.

A német részvénytársaság érdekeltsége, a Henkel Magyarország Kft. a kelet-közép-európai régió első Henkel-vállalataként 1987 óta van jelen hazánkban, közel 1000 embernek ad munkát. Két gyára közül a környeiben vizes bázisú és elektronikai ragasztóanyagokat, Körösladányban pedig mosó- és háztartási tisztítószereket gyárt.

A Henkel AG részvényei a német tőzsdén pénteken délelőtt 10 órakor 0,75 százalékkal emelkedett.

Henkel 2017-es eredmény
Kapcsolódó cikkek