Cégvilág

Érzékeny termék lehet a méz

Félmillió európai méhész jövője és a kontinens biológiai sokféleségének megőrzése is függ az Erdős Norbert, a Fidesz európai parlamenti képviselője által előterjesztett jelentésben szereplő javaslatok elfogadásától. Leginkább a hamis kínai importmézek visszaszorítását remélik a szigorításoktól.

Az Európai Bizottság (EB) referencialaboratóriuma mondta ki a közelmúltban, hogy az uniós piacra érkező importméz csaknem 20 százaléka hamis – érzékeltette a Világgazdasággal Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke, hogy mennyire égető kérdés a mézpiac tisztábbá tétele. Ehhez azonban egyelőre nincsen meg minden jogszabályi feltétel: az OMME-elnök szerint például nagy probléma, hogy az áru nyomon követése – ami a magyar jogszabályok szerint itthon kötelező – az unióban nem elvárás. Vagyis ha egy mézkeverőt ellenőriznek, az adott tételről nem is szükséges papírokkal igazolniuk, hogy az melyik méhésztől származik.

MTI Fotó: Bodnár Boglárka

A mézpiaci jelentés – amelyet az Európai Parlament mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottsága elfogadott, plenáris tárgyalása pedig február 28-án lesz – több javaslatot is megfogalmaz a piac tisztítása érdekében, hiszen a méz a világon a harmadik leginkább hamisított termék. Egyebek mellett például érzékeny termékké nyilváníttatná a mézet, vagyis csak az EB felhatalmazásával rendelkező állatorvosok ellenőrzésén megfelelt mézüzemek kaphatnának működési engedélyt. A jelentés szerint Kínából évente körülbelül 100 ezer tonna importméz érkezik az unióba, ami duplája a 2002-ben behozott mennyiségnek, miközben a világon máshol csökkent a méhcsaládok száma.

Az ágazat fennmaradását biztosító támogatások szükségességét az OMME-elnök azzal érzékeltette, hogy olcsó mézet tudunk importálni, de beporzást nem. Márpedig a növényfajok 84 és az élelmiszergyártás 76 százaléka függ a méhek tevékenységétől, amivel a méhészet gazdasági jelentőségét mintegy évi 14,2 milliárd euróra becsülik a szakértők. Emellett az ökológiai egyensúly fenntartásához és a kontinensen fennálló biológiai sokféleség megőrzéséhez is hozzájárul az ágazat. Nem mellesleg több mint félmillió uniós polgár számára biztosít fő- vagy mellékjövedelmet.

A jelentésben szereplő javaslat a jelenlegi támogatásokat – az uniós forrásból és a nemzeti költségvetésekből érkező 36-36 millió eurót – 50 százalékkal emelné meg. Azt is javasolják, hogy az államok szálljanak be a méhészek oktatásába. Az is szerepel a javaslatok között, hogy a méhpusztulásokért tudományosan is igazoltan felelős növényvédő szerek használatát az EU tiltsa meg.

Az elmúlt télen 30 százalékkal csökkent a méhcsaládok száma, és az idei enyhe tél sem kedvező – mondta az OMME-elnök. Ilyenkor ugyanis korán indulnak meg a méhcsaládok, és ha jön egy hideg időszak, sok elpusztul. Az elmúlt nyáron nagyon alacsony mézárakkal számolhattak a termelők, Bross Péter szerint azonban azóta megindultak fölfelé az árak, és már 20-25 százalékkal az akkori fölött vannak. A kereskedők szerint az exportban rekordévet zárhat a hazai mézágazat: a KSH adatai szerint október végéig több méz ment ki, mint amennyi az elmúlt közel egy évtizedben bármelyik egész évben.

OMME Erdős Norbert Bross Péter mézjelentés méhészet méz
Kapcsolódó cikkek