Cégvilág

A hazai Siemens még bővíti is a létszámát

Az emberi munkaerő a jövőben is nélkülözhetetlen lesz: az üzemekben fontos szerep vár a magasan képzett szakemberekre – közölte a Világgazdasággal a Siemens.

Mivel a Siemens energia-üzletágának Magyarországon is komoly érdekeltségei vannak, felmerülhet a kérdés: a német ipari csoport e területen tervezett üzembezárásai, illetve a globálisan megcélzott, 6900 fős leépítése érinti-e az itteni egységeit? Az aggodalmat növelheti, hogy a társaság amerikai riválisa, a GE nemrég magyarországi (veresegyházi és százhalombattai) elbocsátásokat is előrevetített, ugyanebben az üzletágában. Igaz, utóbbi társaság a lépést elsősorban a piaci környezet kedvezőtlen alakulásával indokolta, míg a Siemensnél várható intézkedések kapcsán a digitalizáció térhódításának, a robotok és az automatizálás terjedésének hatásait emelte ki minapi nyilatkozatában Joe Kaiser vezérigazgató. A Világgazdaság ezért a magyarországi Siemenst az ipari digitalizáció terén elért eredményeiről, illetve az emiatt esetleg várható elbocsátásokról kérdezte.

Forrás: AFP

A digitalizáció jelentős átalakulást fog hozni a munka világában, de az emberi munkaerő a jövőben is nélkülözhetetlen lesz: az üzemekben fontos szerep vár a magasan képzett szakemberekre, akik a folyamatokat és eljárásokat előre megtervezik, a gépeknek információt közvetítő szoftvereket elkészítik, és kreatívan gondolkodnak

– áll a válaszban. Vannak már robotok a csoport itteni üzemeiben, és várhatóan lesznek újak is. Az energia- és gázüzletág budapesti üzemében az ipar 4.0 fejlesztések részeként 2017 óta két intelligens autonóm robot szállítja önállóan a turbinalapát-gyártó marógépek szerszámait, egy hegesztőrobot 2015 nyarától vesz részt a nagy méretű acélszerkezetek gyártásában, az Energy Management csepeli üzemében pedig már hét-nyolc éve dolgozik egy hegesztőrobot.

„Ipar 4.0 projektjeink keretében folyamatosan vizsgáljuk és teszteljük azon lehetőségeket, ahol automatizálással, digitalizálással és robotizálással optimalizálhatjuk folyamatainkat, ezáltal további értékteremtő tevékenységekre is fókuszálhatnak kollégáink – közölték a mintegy 3500 fős csoportnál. – Nincsenek leépítési terveink, sőt a digitalizációs lehetőségek kiaknázása érdekében további munkatársakat veszünk fel kutatás-fejlesztés területen. A Késmárk utcai telephelyünket is bővítjük egy 10 ezer négyzetméteres gyártócsarnokkal, és e beruházás eredményeként is új munkahelyek jönnek létre.”

létszám bővítés Siemens
Kapcsolódó cikkek