Cégvilág

Jönnek a technikai újítások a Magyar Telekomnál

Nemsokára indítja a Magyar Telekom az új vezeték nélküli technológia tesztelését, melyet a Facebook a Magyar Telekom tulajdonosával, a Deutsche Telekommal együttműködésben fejleszt, de küszöbön áll a Magyarországot is érintő európai repülőgépes internethálózat indulása is – mondta Christopher Mattheisen, a vállalat vezérigazgatója Barcelonában kedden.

A második negyedévben indítja a Magyar Telekom az új, akár egy gigabites sávszélességet biztosító vezeték nélküli technológia tesztelését Budapesten – mondta Christopher Mattheisen, a vállalat vezérigazgatója a barcelonai Mobil világkongresszuson (MWC), kedden.

Hozzátette a vezérigazgató, hogy a terveik szerint néhány száz háztartásnak lehetősége lesz ingyen kipróbálni az új szolgáltatást, ami a 60 gigahertzes ingyenes spektrum használatára épül. A technológiát a Facebook a Deutsche Telekommal együttműködésben fejleszti. A kiválasztott háztartásokat – nem csak Telekom előfizetőket – 100 darab kisméretű, könnyű, villanyoszlopokra, utcai bútorokra és épületekre felszerelendő antennával szolgálja majd ki a Magyar Telekom – ismertette. Az új technológiát a tesztidőszakot követően 2020-ban vezethetik be a nemzetközi piacokon.

Christopher Mattheisen azt is közölte, hogy a másik jelentős, Magyarországot is érintő újdonság az európai repülőgépes internethálózat indulása. A Deutsche Telekom a műholdas Inmarsattal és a Nokiával közös fejlesztésének lényege, hogy nem csak műholdon keresztül, hanem földi bázisállomások segítségével biztosítják az internetet az utasoknak.

A speciális bázisállomások 30 európai országban találhatóak, köztük öt Magyarországon. Egy európai légitársasággal kötöttek már megállapodást, a szerződéskötések folyamatban vannak, a szolgáltatás a tervek szerint nyáron lesz elérhető a repülőgépeken – mondta.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom Nyrt. vezérigazgatója
Forrás: MWK

A világkongresszus iparági trendjeit ismertetve kiemelte, hogy idén az 5G a globális szabványosítás miatt a legfontosabb téma minden szolgáltatónál, ez júliusban várható, minden gyártó erre készül. 2019-től már kereskedelmi szolgáltatások is megjelennek az 5G hálózaton, a gyártók minden fejlesztésüket ehhez igazítják.

További kiemelt témák a Big Data, a mesterséges intelligencia (AI) és a felhőalkalmazások. Ugyanakkor a szakember arra is rámutatott, hogy nem önmagukban az egyes új technológiák érdekesek, hanem ezek jövőbeni együttműködése. Kitért arra, hogy idén a készülékgyártók a kamerák fejlesztésére helyezték a hangsúlyt, az akkumulátorok teljesítménye pedig kissé javult.

A mobil eszközökbe beépített szenzorok alkalmazási területe egyre bővül, amire szerinte érdemes figyelni. Példaként említette, hogy egy kamerába épített érzékelő képes az arc diagnosztizálásával a test érintése nélkül a pulzus mérésére. Egy másik szenzor EKG-t és vérnyomást is képes mérni. Ezeknek a szenzoroknak és a hozzájuk rendelt algoritmusoknak a használata kevésbé látványosan, de folyamatosan fejlődik.

Idén sok cég stratégiájában szerepel a hangvezérlés és az AI használata, aminek egyre több gyakorlati megjelenése van. A Deutsche Telekom új fejlesztése egy hangvezérelt asszisztens, amelyet idén nyáron vezetnek be Németországban. Ennek lényege, hogy egy okos hangszórón keresztül több különböző otthoni szolgáltatást – tv-csatornaváltást, világítást, fűtést – lehet vele irányítani.

Azt is kifejtette a Magyar Telekom operatív vezetője, hogy cégénél a folyamatban lévő hálózatfejlesztései kiegészítik egymást, részben egymásra épülve. Az új, Facebookkal közös hálózatfejlesztés költségére nincs publikus adat, a vállalat gyorsjelentése szerint ezen kívül 90 milliárd forintot költenek hálózatfejlesztésre Magyarországon és Macedóniában.

Magyar Telekom Telekom előfizetők Mobil világkongresszus Christopher Mattheisen
Kapcsolódó cikkek