Cégvilág

Márciusi végjáték az Est Mediánál

Az Est Media csődeljárásának jogerős befejezéséről vagy megszüntetéséről március közepén várható döntés; a folyamatot egy kifogás és egy fellebbezés hátráltatja.

Február elején is fel tudott mutatni napi 20 milliós forgalmat az Est Media, ami igazán figyelemre méltó teljesítmény a BÉT elkülönített kategóriájában, ahol lényegében az állampapírpiaci kereskedésnek megfelelő úgynevezett aukciós kereskedési modell „él”.

Eszközeladásokból 90,5 millió forintot kellene összeszedni
Fotó: MW – Szabó Miklós

Igaz, tavaly szeptemberben, a hitelezői megállapodás megszületésekor még napi 100 milliós forgalom is előfordult, s akkor 15-ről napok alatt 29 forintig húzták fel a kurzust a lelkes vásárlók, hogy aztán a még nem jogerős törvényszéki jóváhagyásnak köszönhetően november első napjaiban 71 forinton tetőzzön a kurzus. A december elején befutott hitelezői fellebbezés is csak 40 forintig nyomta vissza az árfolyamot, mely azután ismét felfelé indult, s az elmúlt egy hónapban 50 és 65 forint között sávozott. A tegnapi 55 forintról az egy évvel ezelőtti 1 forint 60 „filléres” árfolyamra visszatekintve tényleg szédítő a különbség.

Az aláírt és bíróság által jóváhagyott, de még nem jogerős megállapodás szerint a moratórium alá nem eső tartozásait – amelyek összege 90,95 millió forint – eszközeinek értékesítéséből fedezi majd az Est Media, illetve azok egy részét, a 11,22 millió forintot képviselő jogosultak követelését tőkekonverzió útján fogja rendezni.

Ennek során a követelések jogosultjai új kibocsátású, 0,78 forint névértékű, A sorozatú törzsrészvényeket kapnak. A csődeljárás során benyújtott és nyilvántartásba vett 1,201 milliárd forint hitelezői igény járulékait és a tőkeösszeg 97,45 százalékát elengedik a hitelezők. A fennmaradó 2,55 százalékot, amely a nyilvántartásba vett követelések figyelembevételével 30,62 millió forintnak felel meg, névértéken konvertálják tőkévé. Így a hitelezők részére összesen 39,26 millió, egyenként 0,78 forint névértékű, 0,78 forint kibocsátási értékű, A sorozatú törzsrészvényt bocsátanak ki.

A társaság február 1-jén kiadott egy tájékoztatót a csődeljárás állásáról. Eszerint a jogerőre emelkedést egy hitelezői fellebbezés és egy NAV-kifogás gátolja. A hitelező szerint a csődegyezség nem felel meg a jogszabályokban foglaltaknak, ezért a csődeljárást meg kell szüntetni, és fel kell számolni a céget. Szintén a felszámolásban érdekelt a mert még a csődegyezség megkötése előtt tévesen értelmezte a jogszabályi rendelkezéseket, és elmulasztott időben bejelenteni egy mintegy 68 millió forintos követelést. Így ezt a csődeljárásban részt vevő hitelezőként a folyamat sikeres lezárulta után sem tudná már érvényesíteni.

Az Est Media közleménye szerint az eljárások időigénye a technikai lebonyolítással együtt – közbenső jogorvoslati lépések és alkotmánybírósági eljárás hiányában – mintegy ötven napra tehető. Ez nagyjából egybeesik a társaságot a csődeljárásban megillető fizetési haladék március 18-i lejáratával is. Az említett időtartamon belül – értelemszerűen inkább a második felében – várható a csődeljárás jogerős befejezése vagy megszüntetése. Persze a bíróságnak jogában áll a moratóriumot e döntésig meghosszabbítani.

NAV csődeljárás Est Media
Kapcsolódó cikkek