Cégvilág

Piaci ár alatti képzéssel az elvándorlás ellen

Gipszmesterképzésért 170 ezer forintot, egy ápolási asszisztensi képzésért pedig 285 ezer forintot kérnek a Szent Margit Kórház oktatási központjában.

Gipszmesterképzésért 170 ezer forintot, egy ápolási asszisztensi képzésért pedig 285 ezer forintot kérnek a Szent Margit Kórház oktatási központjában, ami egyedülálló kezdeményezés. A vizsga végén OKJ-s bizonyítványt kapnak a tanulók, és állást is kínálnak nekik. Állítólag már több mint harmincan jelentkeztek a februárban induló tanfolyamokra. Badacsonyi Szabolcs, a kórház főigazgatója a Világgazdaságnak azt mondta, a piaci árnál 20 százalékkal alacsonyabbak lesznek a képzések költségei. A főigazgató szerint a gyakorlati hely hiánya volt a legnagyobb probléma az eddigi szakdolgozói képzések során, itt viszont az elméleti és a gyakorlati képzés mellett a vizsga is a Margit kórházban lesz.

Egy 2015-ös törvénymódosítás óta két OKJ-s végzettség megszerzése ingyenes Magyarországon – korhatár nélkül mindenki számára. Az Oktáv Továbbképző Központban egy fél évig tartó krónikusbeteg-szakápolói tanfolyam díja 220 ezer forint, ugyanez a Margit kórházban 170 ezer forintba kerül.

Fotó: Petőfi Népe / Banczik Róbert

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) migrációs statisztikai adatai szerint 2017 első fél évében 327 egészségügyi szakdolgozó kért külföldi munkavégzéshez hatósági bizonyítványt. 2016-ban valamivel több, 359 egészségügyi dolgozó ment külföldre. A legtöbben Németországot, Ausztriát és Angliát jelölték meg célországként.

Az OECD adatai szerint Magyarországon 25 ezer szakdolgozó és kétezer orvos hiányzik az egészségügyből

– mondta a Világgazdaságnak Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke. A szakdolgozók egy része külföldön keres boldogulást, mások a hazai magánellátásban vállalnak másodállást, de arról, hogy hányan vállalnak pluszmunkát, nincsenek pontos számok. Az ÁEEK adataiból az látszik, hogy valamelyest csökkent a szakdolgozók elvándorlása, de még mindig óriási munkaerőhiány sújtja az egészségügyet.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár szerint az orvosoknál már harmadára csökkent az elvándorlás, de a szakdolgozóknál ekkora javulást még nem tudnak felmutatni. Az államtitkár szerint fontos lenne, hogy az OKJ-s egészségügyi szakképzést folytató intézményekre is kiterjesszék azt az ösztöndíjprogramot, amely a szakképző intézményekben már elérhető a diákok számára. Ennek mértéke havonta nettó 40 ezer forint, és a decemberi bevezetés óta a szakközépiskolákban már 800-an igényelték. A diákoktól cserébe azt kérik, hogy a szakképesítés megszerzése után legalább annyi ideig dolgozzanak egy hazai közfinanszírozott egészségügyi intézményben, amennyi ideig az ösztöndíjat kapták.

 

képzés képzési központ Szent Margit kórház egészségügy OKJ-s képzés
Kapcsolódó cikkek