Cégvilág

Rekordot rekordra halmoz a spanyol turizmus

A katalán függetlenségi törekvések, a tömegtüntetések és a felvonulások sem hátráltatták a spanyol turizmus tavalyi diadalmenetét, sőt éppen Katalónia volt 2017-ben is a legnépszerűbb úti cél az országon belül, globálisan pedig Spanyolország feljött a második helyre a legtöbb külföldi turistát vonzó országok rangsorában.

Spanyolország 81,8 millió külföldi turistát fogadott tavaly, ami 8,6 százalékos növekedés 2016-hoz képest – közölte a spanyol statisztikai hivatal csütörtökön.

A tájékoztató szerint ezzel ismét megdőlt a látogatók számának éves rekordja, ráadásul a világon Spanyolország lett a második legnépszerűbb úti cél Franciaország után és az Egyesült Államok előtt.

A hivatal rámutatott, hogy a múlt évben is Katalónia vonzotta a legtöbb turistát, 19 millióan választották, 5 százalékkal többen, mint 2016-ban.

A barcelonai La Rambla
Forrás: Manuel Cohen/AFP

A növekedés annak ellenére megmaradt, hogy az október és december közötti időszakban visszaesett az érkezők száma a függetlenségi törekvések okozta politikai bizonytalanság miatt.

A népszerűségi lista második helyén a Kanári-szigetek áll 14,2 millió turistával, és 7,2 százalékos növekedéssel, a harmadik pedig a Baleár-szigetek lett 13,8 millió utazóval és 6,1 százalékos növekedéssel.

A legtöbb turista Nagy-Britanniából utazott tavaly Spanyolországba, összesen 19 millióan, őket követik a németek 11,7 millióan és a franciák 11,2 millióan.

A külföldi turisták 2017-ben több mint 86 milliárd eurót költöttek a dél-európai országban, 12,2 százalékkal többet mint egy évvel korábban.

A spanyol GDP 3,1 százalékkal nőtt 2017-ben – közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) kedden kiadott előzetes adatok alapján. Spanyolországban ezzel már három egymást követő évben volt 3 százalék feletti a gazdaság növekedési üteme, amely meghaladja az uniós átlagot.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek