Cégvilág

Új gyárat nyit a Continental Debrecenben

Járműelektronikai alkatrészeket gyárt majd a Continental a százmillió eurós – 32 milliárd forintos – beruházásként megvalósuló új debreceni telephelyén.

Járműelektronikai alkatrészeket gyárt majd a Continental az új debreceni telephelyén, amelyet egy százmillió eurós – 32 milliárd forintos – beruházás keretében valósítanak meg, és amellyel négyszázötven új munkahelyet hoznak létre – jelentette be a szerdai tájékoztatón José Avila, a Continental igazgatótanácsának tagja, a Powertrain divízió vezetője, aki hozzátette:

új gyár kialakítása Debrecenben egy olyan stratégiai döntés, amellyel a Continental tovább erősíti európai jelenlétét azért, hogy még tökéletesebben kiszolgálja a vevők egyre növekvő keresletét az autóipari elektronikai megoldások iránt.

A Debrecenben gyártott termékek (például szenzorok) prémium ügyfelekhez kerülnek majd – mondta José Avila.

Forrás: Continental

A kormány 10,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a beruházáshoz – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki kiemelte, hogy a magas hozzáadott értékű beruházás lehetőségét egy óriási regionális versenyben nyerte el Magyarország, illetve Debrecen. A város déli ipari parkjában felépítendő gyár alapterülete hétezer négyzetméter lesz.

A beruházással kapcsolatos első megkeresés 2016 szeptemberében érkezett meg Debrecenbe, vagyis egy hosszú tárgyalás eredménye a mostani bejelentés

– mondta Papp László, Debrecen polgármestere, aki azt is hozzátette, ez lesz az elmúlt négy év egyik legjobban várt, és a legnagyobb egyösszegű beruházás a városban. Az elmúlt négy évben a Continentallal együtt 23 külföldi és magyar cég döntött debreceni új vagy további beruházásról, amelynek köszönhetően 200 milliárd forint működő tőke érkezett Debrecenbe, és a gazdaságfejlesztés terén történelmet írt a város – emelte ki a polgármester.

Az építkezés 2018. harmadik negyedévében kezdődik, a gyártás pedig egy évvel később, 2019 harmadik negyedévében indul. A Continental mielőbb szeretné felfuttatni a termelést, és José Avila kilátásba helyezte a bővítés lehetőségét.

A Continental együttes forgalma 2017-ben várhatóan eléri a 44 milliárd eurót – José Avila. A cégcsoport több mint 233 ezer alkalmazottat foglalkoztat 56 országban, és a járműelektronikai alkatrészgyártás terén pedig negyven ezer főt alkalmaz. Szijjártó Péter azt is elmondta, hogy a Continental Magyarországon jelenleg hat gyárral, egy gumiabroncs kereskedelmi képviselettel és logisztikai központtal van jelen és a bérelt munkaerővel együtt több mint nyolcezer munkavállalót foglalkoztat. A közelmúltban pedig döntés született a budapesti mesterséges intelligencia központ megnyitásáról.

A járműipar a magyar gazdaság zászlóshajója, amelynek termelési értéke először tavaly haladta meg a nyolcezer milliárd forintot, ezzel az ipari kibocsátás 28,7 százalékát adva

- mondta Szijjártó Péter, aki hozzátette: a magyarországi járműipar exportja két százalékkal, belföldi árbevétele hét százalékkal nőtt, az aránya pedig 91,8 százalék volt. A magyar gazdaság sikere múlik azon, hogy bizalmat szavazzon azoknak az autóipari beruházásoknak, amelyek egy új, digitális korszakba lépnek. Ebbe illeszkedik a debreceni beruházás is, a városban ugyanis olyan alkatrészek készülnek, amelyek akár a jövő önvezető autóiba is kerülhetnek.

járműelektronikai alkatrész Debrecen Continental
Kapcsolódó cikkek