Cégvilág

Újra javult az építkezési kedv az Egyesült Államokban

Jelentősen emelkedett a megkezdett lakóingatlan-építések száma és a kiadott lakásépítési engedélyeké is, ami jó hír az eladó házak szűkös kínálatával küzdő ingatlanpiacnak – közölte az amerikai kereskedelmi minisztérium pénteken.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint januárban éves szintre vetítve 1 millió 326 ezer lakóingatlan építését kezdték el, ami decemberhez képest 9,7 százalékos emelkedést jelent, tavaly januárhoz viszonyítva pedig 7,3 százalékos növekedést takar – derül ki az amerikai kereskedelmi minisztérium pénteki tájékoztatásából.

A piac legnagyobb szegmensét jelentő családi házakból januárban éves szintre kivetítve 877 ezer ház építését kezdték el, ami 3,7 százalékkal magasabb a decemberi 846 ezernél.

A tényadat kedvezőbb a várakozásoknál, elemzők arra számítottak, hogy a decemberi 1 millió 209 ezer után 1 millió 234 ezerre emelkedik a megkezdett lakóingatlan-építések száma.

A kiadott építési engedélyek száma éves szintre vetítve 1 millió 396 ezerre emelkedett a decemberi 1 millió 300 ezerről. Havi és éves összevetésben egyaránt 7,4 százalékkal emelkedett a kiadott engedélyek száma januárban.

Forrás: AFP

A befejezett lakóingatlan-építések száma éves szintre kivetítve 1 millió 166 ezer volt, ami 1,9 százalékkal alacsonyabb a decemberi 1 millió 188 ezres mértéknél, de 7,7 százalékkal haladja meg a tavaly januári 1 millió 83 ezret. Családi házakból évesítve 850 ezer építését fejezték be, ez 2,2 százalékkal haladja meg a decemberi 832 ezres számot.

A gazdaság növekedésének köszönhetően több amerikai szánta el magát lakásvásárlásra, de a kínálat szűkössége felfelé hajtotta az árakat és csökkentette az eladásokat. Tavaly novemberben éves összehasonlításban 6,2 százalékkal voltak magasabbak a lakóingatlan-árak.

A használt lakások eladása decemberben 3,6 százalékkal esett vissza, de a tavalyi év egészében enyhén nőtt. Eközben a 30 éves fix jelzáloghitelek kamata emelkedésnek indult, és a héten már 4,38 százalékra kúszott fel, ami 2014 áprilisa óta a legmagasabb érték.

 

Egyesült Államok családi ház építési engedély lakóingatlan építése használt lakások
Kapcsolódó cikkek