Cégvilág

Eddig sem voltak alacsonyak, de idén tovább emelkednek az árak

Amennyiben 20 millió forint alatt vásárolna valaki lakást a Belvárosban, annak le kell tennie róla, mivel 30 millióért is csak garzont kaphat – többek között ez derül ki a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia Zrt. ingatlanpiaci jelentéséből.

Tavaly összesen 9700 új lakás értékesítése kezdődött meg, ez 8 százalékkal marad el a megelőző év 10 600 darabos bővülésétől. A múlt év második felében 4300 új lakás jelent meg új projektekben, ami több mint 1000-rel kevesebb az első félévinél. Fordított a helyzet az eladott új lakások számában, ahol a a 2016-os évhez képest növekedés történt. Összesen 8100 újlakáseladás történt 2017-ben, ez közel 15 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az átlagos négyzetméterárak tavaly elérték a 705 ezer forintot és a drágulás idén sem áll meg

– áll a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia Zrt. ingatlanpiaci jelentésében.

Tavaly összesen 9700 új lakás értékesítése kezdődött meg
Fotó: Oláh Tibor

Ha 20 millió alatt keres, jól körbe kell néznie

A jelentés szerint a legolcsóbb kategóriát a fővárosban alig 100 új lakás képviseli, és mindössze a felük rendelkezik építési engedéllyel jelenleg – ezek jellemzően 33 négyzetméteresek és egy szobásak. A belvárosi kerületekben ennyi pénzért nem találunk új lakást, a városközponthoz legközelebb a VIII. kerület külső részén vásárolhatunk. Zuglóban szélesebb a kínálat, de a legtöbb lakást fejlesztő XI. és XIII. kerületben is elvétve kaphatók ennyiért új otthonok. Ennyi pénzből kétszobás lakást a VIII. kerület rehabilitáció előtt álló Magdolna- vagy Orczy-negyedében, illetve Rákospalotán vásárolhatunk.

Több pénz, nagyobb kínálat

Ebben az ársávban már széles, több mint 1200 lakásból álló kínálatból választhatnak a vevők, a 30 millió forintért kapható lakások átlagos mérete 45 négyzetméter. Budán a III. és XI. kerületé a főszerep: a kertvárosi projektek közül Csillaghegyen és Újbuda külső, hegyvidéki részén 40 négyzetméteres, egy-másfél szobás lakások kaphatók. A XI. kerület átalakuló ipari területein épülő, nagy lakásszámú projektjeiben lényegesen nagyobb a választék. Itt 30 millió forint alatt jellemzően 43 négyzetméter körüli, kétszobás lakást vehetünk.

Pesten a Belvárosban található, elsősorban befektetési célra, rövid távú kiadásra kialakított, átlagosan 28 négyzetméteres garzonok közül tudunk válogatni, amelyek kialakítása és mérete minden szempontból a leggyorsabb megtérülést szolgálja. Ugyanakkor Belső-Erzsébetváros újépítésű projektjeiben 20-25 millió forint között találhatunk ilyen lakásokat.

Van az a pénz, amitől már szemezgethetünk is

Amennyiben a lakásra szánt összeg 30 és 40 millió forint közötti, úgy már több mint 2000 lakásból választhatunk Budapesten – áll a jelentésben. Ez alapján a XIII. kerület északi részén, az elsősorban saját lakhatásra vonzó Angyalföldön 30 millió forintért egy 52 négyzetméteres, kétszobás lakást, 40 millió forintért pedig egy 68 négyzetméteres, háromszobás lakást kaphatunk. A szélesebb kínálattal rendelkező kerületekben már nagyobb alapterületű lakások is beleesnek ebbe az ársávba: a X. kerületben a 70 négyzetméteres, három szobás lakások 36 millió forintért, míg Zuglóban 39 millióért vásárolhatók meg.

Ebben az ársávban kevesebb, mint 50 lakás haladja meg a 80 négyzetmétert, ezek szinte mind a város külső területein, a XXII. és a XXIII. kerületben találhatók.

A nagy lakásokra rá kell szánni

A 40-50 millió forint közötti ársávban szintén ezres nagyságrendben kínálnak lakásokat a fővárosban. Az új és újszerű lakások ritkaságnak számítanak Bel-Budán, itt 40 millió forintért 44 négyzetméteres, két szobás lakások kaphatók. A szintén kuriózumnak számító Duna-parton és annak közelében fekvő projektekben Budán 45 négyzetméteres, Észak-Pesten 50 négyzetméteres, kétszobás lakást kaphatunk 40 millióért, míg a háromszobások 50 millióba kerülnek. A családosok körében kedvelt XI. kerület hegyvidéki részén 40 millió forintért 55 négyzetmétert vásárolhatunk, 50 millióért pedig egy közel 70 négyzetméteres, háromszobás lakásba költözhetünk. Az ebben az árkategóriában kis számban elérhető nagyobb, 120 négyzetméteres lakások a XVI. és a XIX. kerületben épülnek.

penz új lakás kínálat vásárlás
Kapcsolódó cikkek