Cégvilág

Húszéves terv a Corvin Áruház felújítása

Húsz éve nem lépték meg, mert gazdaságtalannak bizonyult, de most mégis felújítja a Corvin Áruházat a tulajdonosa. Az első lépésre, az alumíniumborítás eltávolítására a kerület kötelezte a céget, amely cserébe 300 millió forintos támogatást kap.

A Világgazdaság kérdésére a Józsefvárosi Önkormányzat sajtóirodája közölte: a Corvin Áruház homlokzatát borító fedés eltávolításáról és az eredeti homlokzat helyreállításáról ma már jogerős bírósági döntés rendelkezik, de „miután az önkormányzat kötelezte erre a tulajdonost, nem lenne etikus, ha a költségeit teljes egészében áthárítaná”. Az önkormányzat képviselő-testülete ezért döntött úgy – írták kérdéseinkre válaszul –, hogy a tavaly év végi kormányhatározatban megítélt 300 millió forintos kormányzati támogatást a Corvin Áruház műemléki homlokzatának felújítására fordítja a kerület.

A fővárosi Blaha Lujza téren lévő Corvin áruház homlokzatának egy részlete
Fotó: Mónus Márton

A tervek szerint a homlokzat 2019 végéig megszépül, az épület tulajdonosa, a Corvin Áruház Ingatlanhasznosító Kft. pedig partner az épület megújításában, ezért magánberuházás keretében el kívánja végezni a Márkus Emília, a Stáhly utcai és a Somogyi Béla utcai frontokon is

a teljes homlokzatfelújítást, a homlokzati nyílászárók cseréjét, a meglévő bejáratok felújítását és áthelyezését.

Felújítják és szigetelik a tetőt, új fűtési, hűtési és elektromos rendszert építenek ki, fejlesztik a gépészeti és felújítják a tűzvédelmi rendszert. A tervek között szerepel új mozgólépcső és liftek beépítése az áruházba, amelynek megszépülő homlokzatát ki is világítják majd.

Az 1926-ban épült, 1956-ban megsérült, majd a hatvanas években félig beborított épület teljes felújításának költsége persze a 300 milliós támogatásnál nagyságrendileg több, de arra a kérdésre nem kaptunk választ, hogy mekkora lehet a végső büdzsé, vagyis mihez mérték a kormányzati támogatás átcsoportosítását. A megrongálódott homlokzatot rejtő bádogsipka eltávolítására az S&C Áruházlánc Rt. 1999-ben készített konkrét és részletes tervet, ám a végrehajtást hátráltatta, hogy – amint az a korabeli híradásokból kiderült – a teljes körű műemléki felújítása kétszer annyiba került volna, mint egy új üzletközpont megépítése.

Időközben eltűnt a Corvin mellől az egykori sajtószékház, helyet adva egy modern üzletközpontot is magában foglaló hotelnek, és újabb tervek születtek a Blaha Lujza tér felújításáról.

Most ez utóbbi adja az apropót a nagy múltú Corvin megfiatalításához, hisz az épület régóta a tér szégyenfoltja. A környezetbe nem illő és esztétikailag is erősen kifogásolható alumíniumborítás ráadásul méltatlan az épület múltjához és környezetéhez, ezért a homlokzat felújítása szimbolikus jelentőségű, régóta az önkormányzat tervei között szerepel – tudtuk meg.

Az alumíniumborítás eltávolításáról született tavaly őszi önkormányzati rendeletben még 22 millió forintos költség szerepel a hatósági eljárás mellett, vagyis mindent levonva és egybevetve a Corvin épületének rekonstrukcióját több mint negyedmilliárddal segíti az állam.

ingatlanfelújítás corvin áruház Blaha Lujza tér Józsefváros
Kapcsolódó cikkek