Cégvilág

Kiszolgáltatott helyzetbe sodródtak a lakásvásárlók egy zuglói építkezésen

Munkaerő és építési anyag hiányára hivatkozva felmondta több vevője lakásvásárlási szerződését egy zuglói lakásépítő cég. Ennek ellenére újabb építkezésbe vágnak és a régi lakásokat is hirdetik, csak már jóval magasabb áron.

Zömmel azokkal a vevőkkel bontott szerződést munkaerő és építőanyag hiányára hivatkozva egy zuglói lakásépítő cég, akikkel elsőként, illetve a legkorábbi átadási határidőre szerződött. Az építtető vis maiorra hivatkozva állt el a teljesítéstől. Felbontott szerződése helyett újat köthet bárki, aki kifizeti a most megállapított vételárat, mely egy kisebb lakás esetében is több millió forinttal magasabb, mint amennyiért nagyjából két-három éve, a projekt első szakaszában az eredeti vevők leszerződtek.

Az eredeti adásvételi megállapodásba egyébként belefoglalták, hogy a munkaerő és az építőanyag hiánya is vis maiornak minősül, nem pontosítva, hogy ennek milyen mértéke esetén lép életbe a kikötés.

Az építőiparban valóban komoly problémákat okoz a munkaerő- és építőanyag-hiány, de – mint Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke a Világgazdaság kérdésére elmondta – ma már szinte mindegyik építőipari szakma munkaerőhiánnyal küzd, a kivitelezők betanított munkásokkal igyekeznek pótolni a szakmunkásokat az ágazatban, ahol emiatt megnőtt a mérnökök felelőssége.

Zömében azokkal bontottak szerződést, akik elsőkként kötelezték el magukat
Fotó: AFP – illusztráció

A szakmai szövetség elnöke azt is elmondta, hogy az építtetőknek most minden korábbinál jobban oda kell figyelniük a minőségre, mert a kóklerek is kihasználják a munkaerőhiányt, és elvállalnak mindent, amivel a bajba került építtetők megbízzák őket.

Szerződés és számla nélkül senkivel sem szabad dolgoztatni – hangsúlyozta Koji, és meg kell nézni, ki mit ír alá. Mint egy igazságügyi műszaki szakértő megkeresésünkre kifejtette: amikor drágulnak a kivitelezési költségek, az sokszor a beépített anyagok kispórolásához vagy silányabbak beépítéséhez vezet a költségcsökkentési törekvések jegyében.

Jól mutatja, hogy nem tanult az ország a devizahiteles időkből, hisz még ma is bármit aláírnak a vevők, ami számukra előnytelen, illetve az eladó részéről egyoldalú.

A zuglói lakásvásárlók is aláírták, hogy szerződésbontás esetén az építtető kötbért sem köteles fizetni, így akár évekig előfinanszírozhatják a beruházást, majd átadás előtt bukhatják az ingatlant.

A zuglói eset épp azért érdemel kiemelt figyelmet, mert rámutat e problémára, valamint arra, hogy a nemritkán egy élet munkájával összerakott megtakarítás elköltésekor mindenképp érdemes magunkkal vinnünk egy ügyvédet.

A jelzett konkrét esetben is nyilvánvaló, hogy a munkaerő és építőanyag hiánya nem maradt volna a szerződésben – mutattak rá jogász szakértőink.

Természetesen a konkrét üggyel kapcsolatban megkerestük a társaság ügyvezetőjét is, aki előbb telefonon, majd írásban is válaszolt kérdéseinkre.

Ám később – a Világgazdaság újságíróját megrágalmazva azzal, hogy egy másik piaci szereplő érdekében jár el – megtiltotta nyilatkozatai közzétételét.

Az internetes fórumokon közben egyre többen jelzik a szóban forgó céggel kapcsolatban, hogy felmondták a szerződésüket, és úgy tudjuk, az ügyben pertársaság létrehozását is fontolgatják.

Zugló építőanyag szerződés munkarőhiány kötbér lakásépítés társasház vis maior
Kapcsolódó cikkek