Cégvilág

Nőtt a kínai állami vállalatok nyeresége

A központi irányítás alatt álló kínai állami vállalatok két számjegyű százalékos forgalom- és nyereségnövekedést értek el az év első két hónapjában a SASAC állami vagyonkezelő szombati jelentése szerint.

Január-februárban a központi (nem tartományi) állami tulajdonban lévő vállalatok 4,1 ezer milliárd jüan, az előző évinél 10,9 százalékkal magasabb forgalom mellett 206,67 milliárd jüan (32 milliárd dollár) nyereséget értek el, 22,6 százalékkal többet a 2017 január-februárinál – közölte a SASAC (State-owned Assets Supervision and Administration Commission).

Tavaly a központi tulajdonban lévő állami vállalatok 1,4 ezer milliárd jüan nyereséget értek el, 15,2 százalékkal magasabbat a 2016-osnál. Forgalmuk pedig 13,3 százalékkal 26,4 ezer milliárd jüanra emelkedett.

A kínai kormány termelési szektorokat felölelő, a hatékonyság és a termelékenység fokozása érdekében indított strukturális reformprogramja keretében 98-ra csökkent a központi irányítás alatt álló állami vállalatok száma az öt évvel ezelőtti 117-ről. A központi állami vállalatok a tavalyi év végén a világ 185 országában 9112 érdekeltséggel rendelkeztek együttesen 7 ezer milliárd jüan (1,1 ezer milliárd dollár) eszközértékkel.

Peking látképe
Fotó: AFP PHOTO / GREG BAKER

A kínai kormány az állami vállalatok tulajdonosi struktúrájának a diverzifikálását tűzte ki célul. Ennek keretében szakmai és pénzügyi befektetőket is várnak – közöttük külföldieket is – részesedés vásárlására – jelentette be Hsziao Ja-csing (Xiao Yaqing) a SASAC igazgatója szombaton Pekingben tartott sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta, hogy a kínai törvények garantálják minden befektető tulajdonosi jogait.

A központi irányítás alatt álló kínai állami vállalatok eladósodottsága kezelhető mértékű és csökken – mondta el a vagyonkezelő vezérigazgatója. A múlt év végén az eszközérték-arányos eladósodottság 66,3 százalékon állt, 0,4 százalékponttal alacsonyabban az egy évvel korábbinál. A cél az adósságarány 2 százalékponttal csökkentése 2020-ig.

nyereség Kína állami cégek
Kapcsolódó cikkek