Cégvilág

Stabil marad az okosórák iránti kereslet

Folyamatos növekedést jósol az IDC a viselhető okoseszközök piacán a következő években, az okosórákból érkezhet a szektor bevételének kétharmada 2022-re.

Idén várhatóan 132,9 millió viselhető okoseszközt adnak el világszerte, ez 15,1 százalékos növekedés lenne 2017-hez képest – derül ki az IDC friss előrejelzéséből. A kutatócég elemzése szerint a következő években is stabil bővülés várható ezen a területen, évente átlagosan 13,4 százalékos lehet a fejlődés mértéke 2022-ig, amikor már mintegy 220 millió ilyen készüléket értékesítenek majd globálisan.

A legnépszerűbbek az okosórák lesznek, az IDC várakozásai szerint az eladott viselhető okoseszközök 40 százalékát ez a kategória adja majd a vizsgált időszak végére.

Ráadásul nemcsak a legnépszerűbbek, hanem a legjövedelmezőbbek is lesznek ezek a készülékek, ugyanis a szegmens teljes bevételének mintegy kétharmadát adhatják az okosórák 2022-ben.

Az Apple Watch 3 4G-kapcsolatra is képes
Forrás: AFP/Getty Images North America/ ustin Sullivan

Az operációs rendszerrel és számos szenzorral rendelkező intelligens órák felfutását segíti, egyre több felhasználási módot mutatnak be a gyártók és az alkalmazásokat fejlesztő vállalkozások, emellett pedig úgy tűnik, hogy trend lesz abból, hogy megteremtik a lehetőségét annak, hogy ezek az eszközök a mobilhálózatokhoz is kapcsolódjanak. Ebből a szempontból az első fecske az Apple Watch 3, a tavaly szeptemberben bemutatott készülék akár 4G-s kapcsolatra is képes lehet, ami jelentősen kibővíti a felhasználási lehetőségeket, és új fejlesztési irányokat nyithat meg az egészségügyi applikációkat, illetve sportcélra szánt szoftvereket fejlesztő cégek előtt is.

Az Apple ragaszkodik ahhoz a gyakorlatához, hogy nem hozza nyilvánosságra, hány okosórát értékesít, azonban az IDC elemzése szerint a múlt évben világszerte eladott ilyen eszközök több mint fele köthető az amerikai vállalathoz. A kutatócég középtávú elemzése szerint a társaság megtartja domináns pozícióját ebben a szegmensben, azonban a riválisok – a Fitbit, a Garmin, illetve a Wear OS operációs rendszert használó gyártók – közelebb kerülnek majd hozzájuk. Ráadásul nem szabad megfeledkezni egy egyelőre viszonylag kis szegmensről, amely a várakozások szerint a következő években látványos fejlődést tud felmutatni, ez pedig a gyerekeknek szánt okosórák piaca, igaz, ezt főleg a kínai cégek uralják majd.

Az eladott okosórák számában a prognózis alapján évente átlagosan 17,9 százalékos bővülés várható 2022-ig.

Az IDC előrejelzése szerint számottevő mértékben visszaesik középtávon az egyszerűbb okoskarkötők részesedése a viselhető eszközökön belül. A kategória idén még várhatóan a piac több mint harmadát adja majd az eladott készülékek számát vizsgálva, azonban 2022-ben már csak 22 százalékos lesz a részesedése. Olcsóságuk, egyszerű használhatóságuk miatt a feltörekvő piacokon továbbra is népszerűek lesznek, és valószínűleg sokan választják majd ezeket az eszközöket azok közül, akik még csak ismerkednek a viselhető készülékekkel.

Az okosórákhoz mérhető fejlődésre lehet számítani a néhány okosfunkcióval ellátott, az IDC által alapóráknak nevezett készülékek körében. A gyártók számára az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy inkább időmérőként tekintenek ezekre a felhasználók, és nem a viselhető technológiát képviselő eszközként.

A leggyorsabban egyébként az okosfülhallgatók iránti kereslet fog megnövekedni, bár még így is csak a piac 6 százalékát adják majd 2022-re. A vizsgált időszakban évente átlagosan 48 százalékkal bővül majd az értékesítésük, amiben meghatározó szerepet játszik a hangvezérlés terjedése és a csipgyártók folyamatos fejlesztése.

viselhető technológia IDC okosóra okoseszközök előrejelzés
Kapcsolódó cikkek