Cégvilág

Az agrárkamara az idén is segít a gazdálkodóknak

Az egységes területalapú támogatások lehívásával kapcsolatban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményében felhívta a gazdálkodók figyelmét az eljárás megindításának módjára és határidejére, valamint az igénybe vehető segítségre.

Idén is ingyen segítenek a gazdálkodóknak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai a területalapú támogatások igényléséhez szükséges egységes kérelmek elkészítésében és benyújtásában – áll a NAK közleményében.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara azt javasolja az érintetteknek, hogy egyeztessenek időpontot falugazdászukkal, a gyorsabb ügyintézés érdekében pedig vigyék magukkal őstermelői vagy kamarai kártyájukat.

Forrás: MW

Hozzátették, hogy a közös őstermelői kártyák tulajdonosai csak egyenként, a saját kérelmük ügyében intézkedhetnek, az agrártámogatás igénylőinek pedig személyes ügyintézést javasolnak. Utóbbi esetben a családtagok helyett csak meghatalmazással, a NAK portáljáról letölthető, kitöltött és aláírt MH1 nyilatkozattal lehet eljárni – írták.

A tapasztalatok szerint a NAK falugazdászai eddig az évi 180 ezer egységes kérelem 70 százalékánál működtek közre és csaknem ezermilliárd forint támogatás lehívását segítették.

Az idei benyújtási időszak múlt kedden kezdődött, a kérelmeket május 15-ig lehet támogatáscsökkentés nélkül beadni. Támogatás és kifizetés 44 jogcímre kérhető, de többnél változtak az előírások, ezért érdemes a falugazdászokhoz fordulni vagy megtekinteni a NAK honlapján közzétett tájékoztatókat – áll a közleményben.

Stratégiai keretmegállapodást kötött április 3-án az agrárium további fejlődésére, valamint a közös agrárpolitika (KAP) forrásainak jövőbeni biztosítására a Földművelésügyi Minisztérium (FM), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz).

 

területalapú Nemzeti Agrárgazdasági Kamara MH1 nyilatkozat falugazdász egységes kérelem őstermelő
Kapcsolódó cikkek